Η Ε.Ε. δίνει τα συμφωνηθέντα 3 δις. ευρώ στην Τουρκία για το προσφυγικό

Η Ε.Ε. δίνει τα συμφωνηθέντα 3 δις. ευρώ στην Τουρκία για το προσφυγικό

Ο Erdogan παραπονιέται και δίνει παράδειγμα τη βοήθεια στην Ελλάδα

Ικανοποίηση επικρατεί στην Άγκυρα μετά την απόφαση της Κομισιόν όπου εγκρίθηκε το πακέτο στήριξης της Τουρκίας, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη διαχείριση του προσφυγικού από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα τρία δισεκατομμύρια θα προέλθουν από δύο δεξαμενές. Ποσό ενός δισεκατομμυρίου θα παραχωρηθεί από τον υφιστάμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, στον οποίο συμμετέχουν όλα τα κράτη-μέλη. Ποσό δύο δισεκατομμυρίων θα διατεθεί από τους εθνικούς προϋπολογισμούς των 28 κρατών-μελών.

Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 3.5 εκατομμύρια πρόσφυγες στα εδάφη της και υποστηρίζει πως τα τελευταία χρόνια έχει δαπανήσει 30 δισεκατομμύρια για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στα εδάφη της.

Για την απόφαση αυτή και τις τελευταίες εξελίξεις ο αρμόδιος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος  δήλωσε πως «είναι αλήθεια ότι οι ευρω-τουρκικές σχέσεις έχουν περάσει διάφορα στάδια τα τελευταία δυο χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, εμείς πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και της Ευρώπης αυτή η συνεννόηση να συνεχισθεί και στο μέλλον. Και εμείς αναγνωρίζουμε ότι πράγματι η Τουρκία προσφέρει υπηρεσίες στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της.».

Στην 46η ομιλία του προς τους κοινοτάρχες της Τουρκίας ο Recep Tayyip Erdogan πάντως υποστήριξε πως η Τουρκία «είναι μόνη της και πως πρέπει να σταθεί στα πόδια της».

«Δείτε την Ε.Ε.. Όταν η Ελλάδα χρεοκόπησε τη βοήθησαν με 400 δισεκατομμύρια. Σε μας αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσαν» δήλωσε.

Στην ίδια ομιλία του ο Erdogan εξέφρασε την επιθυμία του για την αλλαγή της μουσικής του εθνικού ύμνου της Τουρκίας!/ΙΒΝΑ