Επιχείρηση της ΜΙΤ στο Κόσοβο και μεταφορά 6 μελών FETO στην Τουρκία

Επιχείρηση της ΜΙΤ στο Κόσοβο και μεταφορά 6 μελών FETO στην Τουρκία

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (ΜΙΤ) σε συνεργασία με την αστυνομία του Κοσόβου  συνέλαβαν  έξι τούρκους υπηκόους που συνδέονται με σχολεία χρηματοδοτούμενα από το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν που η Άγκυρα υποστηρίζει πως οργάνωσε την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες άνδρες της ΜΙΤ μετέβησαν στο Κόσοβο με ιδιωτικό αεροσκάφος, παρέλαβαν τους έξι τούρκους και τους πήγαν στην Κωνσταντινούπολη.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου δηλώνει άγνοια για το γεγονός της απαγωγής των τούρκων πολιτών. Πάντως ήδη οι τουρκικές αρχές δημοσίευσαν φωτογραφίες των συλληφθέντων που ξεκίνησε η ανάκριση τους. Σύμφωνα με την Άγκυρα και οι έξι είχαν σχέδιο να στήσουν δίκτυο μεταφοράς Γκιουλενιστών από την Τουρκία σε χώρες των Βαλκανίων και από εκεί στην Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ένας από τους συλληφθέντες Τούρκους, ο Μουσταφά Ερντέμ, είναι ο διευθυντής όλων των σχολείων του Γκιουλέν στο Κόσοβο. Η Τουρκία χαρακτηρίζει τον Γκιουλέν και το δίκτυο του ως τρομοκρατική οργάνωση (FETO).

Η Τουρκία είναι σημαντικός  υποστηρικτής του Κοσόβου, με τις τουρκικές εταιρείες να διαχειρίζονται το μοναδικό αεροδρόμιο και το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας, ενώ κατασκευάζουν επίσης δύο αυτοκινητοδρόμους κόστους περίπου 2 δισεκατομμυρίων  δολαρίων.

Πριν από λίγες ημέρες οι ελληνικές αρχές ασφαλείας είχαν εμποδίσει την είσοδο στην Ελλάδα 3 τουρκικής καταγωγής , υπηκόων ΗΠΑ,  μέλων της οργάνωσης FETO καθώς είχαν στόχο να δημιουργήσουν υποδομές φιλοξενίας των μελών της οργάνωσης.

Στην Τουρκία εισαγγελείς διέταξαν τη σύλληψη 70 εν ενεργεία αξιωματικών του στρατού που φέρεται ότι συνδέονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Η αστυνομία πραγματοποίησε ταυτόχρονα επιχειρήσεις σε 38 επαρχίες σε όλη την Τουρκία στο πλαίσιο έρευνας με την εντολή της εισαγγελίας του Ικονίου. Οι ύποπτοι μπήκαν στο στόχαστρο των αρχών με βάση καταθέσεις στρατιωτών, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν συλληφθεί για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν και οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι για τη στρατολόγηση μαθητών για το κίνημα (FETO)./IBNA