Η επιστροφή καταθέσεων δείχνει…επιστροφή της εμπιστοσύνης

Η επιστροφή καταθέσεων δείχνει…επιστροφή της εμπιστοσύνης

Την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδος για το 2017, ενώ συνιστά στις τράπεζες να επιταχύνουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προκειμένου να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών προς το τραπεζικό σύστημα.

Όπως αποτυπώνεται στην Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, από το Μάιο έως και τον Οκτώβριο του 2017 οι καταθέσεις κινήθηκαν αυξητικά. Ως φαίνεται, από τις αρχές του 2017 ενισχύθηκαν μόλις κατά 2,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,6 δισ. ευρώ αφορά τις επιχειρήσεις και 1 δισ. ευρώ τα νοικοκυριά.

Είναι γεγονός ότι τα παραπάνω ενθαρρυντικά στοιχεία συνιστούν κάτι το σημαντικό, καθώς το πρώτο μήνυμα είναι ότι ανακόπηκε η μείωση που παρατηρούνταν κατά τα προηγούμενα έτη.

Σε περίπτωση που όλα εξελιχθούν με ευνοικό τρόπο στο ζήτημα της τρίτης αξιολόγησης, κάτι το οποίο είναι ορατό, με συνεπακόλουθο την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από οίκους αξιολόγησης, τότε ένα επιπλέον θετικό μήνυμα αναμένεται να είναι η σημαντική χαλάρωση των capital controls, κάτι το οποίο αναμένεται να επηρεάσει θετικά και τους καταθέτες

Οι αυξητικές τάσεις

Αναφορικά με το πως κινήθηκαν οι καταθέσεις το 2017, αυξητική τάση εμφάνισαν από τους πρώτους μήνες του 2017 οι καταθέσεις όψεως, οι οποίες αποτελούν χρηματοπιστωτικό εργαλείο των επιχειρήσεων σε ποσοστό 60% . Η αύξησή τους σχετίζεται με τη διαφαινόμενη οικονομική ανάκαμψη και τη διεύρυνση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενώ με βάση τα πλέον επίσημα στοιχεία, στο τέλος Οκτωβρίου οι καταθέσεις όψεως ανέρχονταν σε 27,3 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ισχνή μείωση σημείωσαν οι καταθέσεις ταμιευτηρίου, κάτι το οποίο δείχνει ότι τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε αποταμίευση. Επί της ουσίας πρόκειται για απλούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς των νοικοκυριών που χρησιμοποιούνται για συναλλαγές Με βάση τα επίσημα στοιχεία, στο τέλος Οκτωβρίου διαμορφώθηκαν στα 49,4 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ από τον Ιανουάριο του 2017.

Στον αντίποδα, καλά είναι τα αποτελέσματα για καταθέσεις προθεσμίας, οι οποίες εξυπηρετούν κυρίως επενδυτικούς σκοπούς και μάλιστα σε ένα περιβάλλον όπου δεν είναι δυνατόν να αυξηθούν οι τοποθετήσεις σε περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό. Από τον Ιανουάριο έως και τα τέλη Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατά 5,6%, στα 46,8 δισ. ευρώ από 45 δισ.

Είναι πέρα από προφανές πως στην εξέλιξη αυτή έχουν συμβάλει η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, κάτι το οποίο αποτελεί ένα επιπλέον ενθαρρυντικό στοιχεία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, το οποίο σχετίζεται άμεσα με την έλευση της ανάπτυξης, η οποία αναμένεται να ισχυροποιηθεί έτι περαιτέρω μέσα στην επόμενη χρονιά./IBNA