Η Ενέργεια και τα Βαλκάνια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών

Η Ενέργεια και τα Βαλκάνια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών

Οι δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης του ενεργειακού κλάδου και οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης αναδείχθηκαν στην ημερίδα “Athens Investment Forum 2018: Ο ρόλος των Ελληνικών Επιχειρήσεων στη Μελλοντική Ανάπτυξη” που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια διεκδικεί η ΔΕΗ, όπως έκανε γνωστό ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης, Γιώργος Ανδριώτης.

Η ΔΕΗ μετασχηματίζεται, αναπτύσσει δυναμικά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα δίκτυα, αναμορφώνει τον στρατηγικό σχεδιασμό της και αναζητά συνεργάτες και στρατηγικούς εταίρους, με στόχο, όπως σημειώθηκε, την μετεξέλιξη της σε μία διεθνή εταιρεία που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ενοποίηση της Ε.Ε.

Στην κατεύθυνση αυτή η ΔΕΗ δραστηριοποιείται στην Βουλγαρία, την Σερβία και την ΠΓΔΜ, ενώ έχει συνάψει συνεργασίες με εταιρείες και στην Βόρειο Αφρική.

Μεγάλη πρόκληση αποτελεί στο μεταξύ για την εταιρεία ο ενεργειακός εφοδιασμός.

Μέχρι σήμερα έχουν αποσυρθεί οκτώ μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, ενώ μέχρι το 2025 προβλέπεται η παύση της λειτουργίας ακόμη επτά.

Για νέο πεδίο το οποίο βρίσκεται στην διαδικασία διαμόρφωσης όσον αφορά στην μεταφορά Φυσικού Αερίου στην ΝΑ Ευρώπη έκανε λόγο ο Chief Strategy Officer  της εταιρείας Gastrade S.A., Θωμάς Αχείμαστος, με αιχμή του δόρατος την επικείμενη κατασκευή της πλωτής μονάδας επεξεργασίας φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.

Η νέα αυτή υποδομή θα εξυπηρετήσει απόλυτα την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. στο σύνολο της, ειδικότερα όμως την Σερβία, την Ρουμανία, την Βουλγαρία, την Ουγγαρία, ίσως ακόμη και την Ουκρανία.

To φυσικό αέριο είναι άλλωστε, όπως υποστήριξε o Country Representative Greece & Balkans, Snam S.p.A., Nicola Battilana, μακράν μία από τις πλέον αξιόπιστες και καθαρότερες πηγές ενέργειας, η οποία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του ενεργειακού μίγματος της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια./IBNA