Η Ελλάδα αναμένει την επόμενη δόση των κεφαλαίων στις αρχές Απριλίου

Η Ελλάδα αναμένει την επόμενη δόση των κεφαλαίων στις αρχές Απριλίου

Η συνάντηση του Eurogroup ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα χωρίς απόφαση να εκταμιευθεί η επόμενη δόση των μετα-μνημονιακών κεφαλαίων στην Αθήνα. Η αναβολή της εκταμίευσης ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει εφαρμόσει ακόμη το σύνολο των προσυμφωνηθέντων ενεργειών.

Βασιζόμενο σε πηγή της Ευρωζώνης, το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν σύντομη αλλά θετική, ενώ οι εταίροι της ευρωζώνης της Ελλάδας εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι όλες οι προσυμφωνηθείσες ενέργειες θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από την επόμενη συνεδρίαση του  Euro Working Group στις 25 Μαρτίου. Αυτό θα επιτρέψει στη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Απριλίου να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση κονδυλίων ύψους περίπου 1 δις ευρώ.

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια είναι η υιοθέτηση ενός νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις. Ωστόσο, πηγές υποδηλώνουν σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της για το θέμα αυτό. Το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη πρόκειται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη συμφωνήσει με τις συστημικές τράπεζες της χώρας.

Εν τω μεταξύ, η συνεδρίαση της Eurogroup της Δευτέρας εξέτασε επίσης ένα σχέδιο που επιτρέπει την αποπληρωμή του χρέους προς το κράτος σε δόσεις. Η Αθήνα αναμένεται να παράσχει στους θεσμούς περισσότερα στοιχεία που υποστηρίζουν τα σχέδιά της.

Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι οι εταίροι της Ευρωζώνης επιβεβαίωσαν τη θετική δυναμική και τη σημαντική πρόοδο που σημείωσε η κυβέρνηση Τσίπρα από την άποψη της εφαρμογής των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι λίγες λεπτομέρειες απέμειναν για να προχωρήσει η εκταμίευση των κεφαλαίων.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno μίλησε για την “σημαντική πρόοδο” που έχει σημειώσει η Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη έκδοση 10ετούς ομολόγου ήταν “εξαιρετικά νέα”. Από τη μεριά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, είπε ότι αναμένει συμφωνία με την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες./ibna