Η ΕΕ προετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες της για τα κοτόπουλα από την Β-Ε

Η ΕΕ προετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες της για τα κοτόπουλα από την Β-Ε

Οι παραγωγοί πουλερικών στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε) περιμένουν τα καλά νέα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς αρκετά μέσα ενημέρωσης στη χώρα ανέφεραν ότι στις επόμενες ημέρες η ΕΕ θα ανοίξει τις πόρτες της στα κοτόπουλα από τη Β-Ε.

Ρεπορτάζ ανέφεραν ότι το Κτηνιατρικό Γραφείο της Β-Ε έχει λάβει σημείωμα για την επιλογή εταιρειών που θα αρχίσουν να εξάγουν κοτόπουλο στην αγορά της ΕΕ. Ανεπίσημα, υπάρχουν περίπου δέκα εταιρείες που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την εξαγωγή.

Η επιθεώρηση της ΕΕ επισκέφθηκε τη Β-Ε πριν από μερικούς μήνες για να επανεξετάσει την κατάσταση και να ετοιμάσει μια έκθεση για το θέμα αυτό, που θα ανοίξει δυνατότητες για νέες θέσεις εργασίας και ευημερία μεγάλου αριθμού οικογενειών. Η έκθεση, σύμφωνα με αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης, είναι γενικά θετική εκτός από μία σύσταση, η οποία έγινε αποδεκτή από το Κτηνιατρικό Γραφείο. Αφορά την επιθεώρηση του κρέατος αμέσως μετά τη σφαγή.

Η Biznis Info παρουσίασε μια ανασκόπηση των μεγαλύτερων εταιρειών στη Β-Ε σε αυτόν τον κλάδο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το 2017 από τη βάση Bisnode BH.

Η μεγαλύτερος όμιλος στην Β-Ε που ασχολείται με την παραγωγή κοτόπουλου είναι ο όμιλος Akova. Το 2017, η Akova Impex είχε συνολικά έσοδα 139,5 εκατομμυρίων BAM (περίπου 69,8 εκατομμύρια ευρώ). Η Brovis Visoko σημείωσε συνολικά έσοδα 107,5 εκατομμυρίων BAM ή περίπου 53,7 εκατομμύρια ευρώ και η εταιρεία Ovako Company Σαράγιεβο 35 εκατομμύρια ΒΑΜ ή περίπου 17,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι τρεις αυτές εταιρείες είναι μέλη του ομίλου Akova.

Η Madi Tešanj σημείωσε έσοδα ύψους 125,4 εκατ. BAM (περίπου 62,7 εκατ. Ευρώ) το 2017 και είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα αυτό στη Β-Ε. Αμέσως μετά τις ειδήσεις για την έγκριση των εξαγωγών κρέατος κοτόπουλου από τη Β-Ε στην ΕΕ, η Madi ανακοίνωσε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η σλοβενική Perutnina Ptuj είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κοτόπουλων στη Β-Ε. Στο Breza, η Perutnina Ptuj είχε έσοδα ύψους 62,2 εκατ. BAM (περίπου 31,1 εκατ. Ευρώ), ενώ η Perutnina Ptuj Srbac είχε 41,6 εκατ. ΒΑΜ (ή περίπου 20,8 εκατ. Ευρώ).

Μεταξύ των εταιρειών που είναι οι κορυφαίοι υποψήφιοι για εξαγωγή στην αγορά της ΕΕ είναι επίσης η Argeta Sarajevo, η οποία ανήκει στην Droga Kolinska και την Agrex, από τη Donji Žabar.

Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη διαθέτει αναπτυγμένη βιομηχανία πουλερικών, ιδίως στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η έλλειψη εξαγωγών προς την αγορά της ΕΕ δυσχέραινε τους παραγωγούς που περιμένουν τα μεγάλα νέα. Το 2017, η αξία των εξαγωγών προϊόντων πουλερικών ανήλθε σε 55,5 εκατομμύρια BAM (περίπου 22,5 εκατομμύρια ευρώ), αύξηση 5% από πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε 34 εκατομμύρια BAM (ή περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ), ένα εκατομμύριο περισσότερα από το 2016. Όλα τα μάτια ήταν στραμμένα στις Βρυξέλλες πριν από σχεδόν δύο χρόνια, αλλά η άδεια εξαγωγής δεν ήρθε ποτέ.

Η Β-Ε είχε τη μεγάλη αγορά για αυτά και άλλα προϊόντα στην Κροατία προτού η χώρα εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά από αυτό, οι εξαγωγές προϊόντων πουλερικών μειώθηκαν τόσο γρήγορα και τόσο πολύ ώστε πολλοί παραγωγοί έπρεπε να διακόψουν την παραγωγή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι υπόλοιποι, που επέζησαν από το σοκ, περιμένουν να δουν καλύτερες μέρες./ΙΒΝΑ