Η διαφθορά στο Κοσσυφοπέδιο είναι ενδημική: έκθεση

Η διαφθορά στο Κοσσυφοπέδιο είναι ενδημική: έκθεση

Μια πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Δικαιοσύνης του Κοσσυφοπεδίου αναφέρει ότι κατά τους τελευταίους τρεις μήνες δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση αξιόλογων αξιωματούχων φυλακισμένων με κατηγορίες διαφθοράς.

Σύμφωνα με την έκθεση, αυτό το επίπεδο ατιμωρησίας είναι ανησυχητικό, ενώ δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο Ehat Miftaraj του Ινστιτούτου Δικαιοσύνης του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι η διαφθορά στο Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να είναι ενδημική.

Από την άλλη πλευρά, ξένοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι η κατάσταση αυτή δεν απειλεί μόνο το Κοσσυφοπέδιο. Ο πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Πρίστινα, Ruairi O’Connell δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να κάνει ό, τι μπορεί για να καταπολεμήσει τη διαφθορά, ώστε να μην χάσει τη διεθνή υποστήριξη.

Είπε ότι η διεθνής κοινότητα έχει επενδύσει πολλά στο Κοσσυφοπέδιο και ότι δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί αυτή την αποτυχία.

«Ήρθε η στιγμή να απομακρυνθούν οι αξιωματούχων των οποίων η ακεραιότητα αμφισβητείται. Οι πολιτικοί δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στο έργο της αστυνομίας, των δικαστηρίων και της εισαγγελίας. Οι εισαγγελείς και οι δικαστές πρέπει να είναι οι νέοι ήρωες του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο O’Connell.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Abelard Tahiri, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση στη χώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να υπάρξει μια βαθιά μεταρρύθμιση προκειμένου να ενισχυθεί η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Αυτές οι παρατηρήσεις έγιναν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης που ονομάστηκε “Ατιμωρησία για τη διαφθορά, μία απειλή για την κοινωνία και το κράτος”./ibna