Η Γερμανία ζητάει από τη Σερβία να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση»

Η Γερμανία ζητάει από τη Σερβία να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση»

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Aleksandar Vucic, οι σύμβουλοι της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Angela Merkel, JanHecker και Matthias Luettenberg με τους οποίους συναντήθηκε αργά τη Δευτέρα, έκαναν έκκληση στη Σερβία όσον αφορά το διάλογο με την Πρίστινα προκειμένου να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Στη σημερινή συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι TVPrva, ο Vucic απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«(Τους) διαβεβαίωσα ότι η Σερβία θα ενεργήσει ήρεμα και θα επιδείξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο Vucic.

Ο πρόεδρος δήλωσε μετά από τη συνάντηση με τους Γερμανούς αξιωματούχους, ότι αναμένει να ασκηθεί πρόσθετη πίεση στην Πρίστινα, προκειμένου να καταργηθεί ο τελωνειακός φόρος που επιβλήθηκε στα σερβικά προϊόντα. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι αυτό θα συμβεί σύντομα.

Ο Vucic τόνισε ότι δεν θα λάβει υπόψη την πλατφόρμα που ενέκρινε το κοινοβούλιο στην Πρίστινα την περασμένη εβδομάδα. «Σίγουρα δεν θα λάβουμε υπόψη τίποτα υπό τους όρους της εν λόγω πλατφόρμας. Κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα ούτε είναι δυνατόν».

Ο Vucic δήλωσε ότι ο φόρος ύψους 100% που εισήχθη κατά των Σερβικών αγαθών αποτέλεσε σκληρό πλήγμα για τη Σερβία, η οποία λόγω αυτής της κίνησης «χάνει 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως». Επανέλαβε την κριτική του εναντίον της Πρίστινα λέγοντας ότι δεν συγκροτήθηκε ποτέ η Κοινότητα των Σερβικών Δήμων στο Κοσσυφοπέδιο, όπως συμφωνήθηκε βάσει της Συμφωνίας των Βρυξελλών του 2013. Ο Vucic υπενθύμισε επίσης την πίεση κατά των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και τη σύλληψη του διευθυντή του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια, Marko Djuric, το 2018.

Πριν από τη συνάντηση με τον Vucic, ο Hecker και ο Luettenberg επισκέφθηκαν την Πρίστινα, όπου συναντήθηκαν με αξιωματούχους του Κοσσυφοπεδίου. Εκ μέρους τους, τα σερβικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν τις εκκλήσεις της Γερμανίας στην Πρίστινα για την κατάργηση του φόρου κατά των Σερβικών αγαθών./ibna