Η Βουλγαρία κερδίζει την «μάχη» για τον TurkStream

Η Βουλγαρία κερδίζει την «μάχη» για τον TurkStream

Η Βουλγαρία φαίνεται πως προκρίνεται ως η επικρατέστερη επιλογή έναντι της Ελλάδας για να φιλοξενήσει στο έδαφος της τον αγωγό Turkish Stream στο πλαίσιο της επέκτασης του έργου στην ΝΑ Ευρώπη.

Και τούτο παρά την πρόσφατη επίσκεψη στην Μόσχα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Αυτή ήταν η «αποκάλυψη» που έκανε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Institute for Energy Markets and Policies (EPPEN), Volkan Ozdemir, σε συνέντευξη του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα επεξεργάζεται όλα τις πιθανές εκδοχές όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος του αγωγού Turkish Stream προκειμένου το ρώσικο φυσικό αέριο, χωρίς την «συμμετοχή» της Ουκρανίας, να καταλήξει στην Ευρώπη.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ίδιος, η Βουλγαρία φαίνεται πως υπερτερεί ως επιλογή και πως η Ρωσία προτιμά αυτή την λύση.

Με αυστηρά οικονομικούς όρους, εν τω μεταξύ, σύμφωνα πάντοτε με την ίδια πηγή, η Βουλγαρία προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα, καθώς αυτό που χρειάζεται μόνο είναι η κατασκευή ενός αγωγού 100 χλμ. ο οποίος θα συνδέσει την Βουλγαρία με την Σερβία και στην συνέχεια με την Ουγγαρία για να καταλήξει στην καρδιά της Ευρώπης, την Αυστρία.

Ο εν λόγω αγωγός θα έχει την δυνατότητα επιπλέον να λειτουργεί με διπλή ροή.

Από την πολιτική – και θρησκευτική (;)- σκοπιά της υπόθεσης, ο Volkan Ozdemir υπογράμμισε ότι «οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και η Ελλάδα προχωρούν μαζί»…

Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης να συναινέσει στην απόφαση του Κιέβου να προχωρήσει στην ανακήρυξη της νέας Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, σηματοδοτώντας μια ιστορική ρήξη με την Ρωσία, έχει επιπτώσεις στις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας.

«Οι Ρώσοι ως απάντηση – όπως επισημαίνει ο ίδιος- στρέφονται στην Βουλγαρία και όχι στην Ελλάδα. Έτσι, υπό αυτή την έννοια, πιστεύω ότι η επιλογή από την πλευρά της Ρωσίας θα γίνει με πολιτικά κριτήρια»./IBNA