Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη έχει νέα Προεδρία

Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη έχει νέα Προεδρία

Ξεκίνησε η επίσημη ανάληψη της Προεδρίας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη την Τρίτη 20 Νοεμβρίου, με τον Milorad Dodik να εκπροσωπεί του Σέρβους, τον Zeliko Komsic τους Κροάτες και τον Sefik Džaferović να εκπροσωπεί του Βόσνιους.

Η συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης άνοιξε με ομιλία ο απελθών Πρόεδρος Bakir Izetbegović ευχαριστώντας τους συναδέλφους του Dragan Covic που δεν παρευρέθη και τον Mladen Ivanic που παρέστη στην στη συνεδρίαση, για την καλή συνεργασία που είχαν κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της Προεδρίας λάβαμε πολλές σημαντικές αποφάσεις σημείωσε ο Bakir Izetbegović. Μεταξύ άλλων, χάρη κυρίως στην κοινή μας δέσμευση, μετά από χρόνια στασιμότητας, η διαδρομή για την ευρωατλαντική πορεία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης έχει ενεργοποιηθεί. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ και την ενεργοποίηση του Σχεδίου Δράσης για ένταξη στο ΝΑΤΟ … Μαζί, με συναίνεση, έχουμε υιοθετήσει πάνω από 2.000 αποφάσεις. Είναι αλήθεια ότι δεν υλοποιήσαμε κάποιες από τις αποφάσεις που έπρεπε, και σε ορισμένες περιπτώσεις είχαμε διαφορετικές απόψεις, σε ορισμένα σημαντικά θέματα. Δυστυχώς, αυτές οι λίγες περιπτώσεις συζητήθηκαν περισσότερο από ό, τι  κάναμε μαζί με επιτυχία λειτουργώντας προς όφελος των πολιτών αυτής της χώρας, κατέληξε ο Izetbegović.

Μετά την ομιλία Izetbegović, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Branko Petric, παρουσίασε τo διάταγμα για την ανάληψη της εντολής των νεοεκλεγέντων μελών οι οποίοι διάβασαν και υπέγραψαν στη συνέχεια.

Ο πρώτος Πρόεδρος της εκ περιτροπής κάθε οχτάμηνο Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης θα είναι ο Miorad Dodik.

Ο Dodik στην ομιλία του προς τους συμμετέχοντες στην τελετή δήλωσε ότι βάση του είναι η Σερβική Δημοκρατία, αλλά δεν υπάρχει καμία πρόθεση να βλάψει τους άλλους δύο λαούς που συγκροτούν την Βοσνία Ερζεγοβίνη.

«Θέλω να συνεργαστώ με τους συναδέλφους μου και να αποδείξουμε ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να είναι αποτελεσματική. Πριν από πολύ καιρό, δημουργήσαμε αποστάσεις, από τη στιγμή κατά την οποία είχαμε σύγκρουση, αυτή είναι μια σοβαρή ευκαιρία για να γίνει ένα βήμα μπροστά και να κάνουμε μια δημοκρατική κοινωνία. Η πολιτική μου θα βασίζεται στο σεβασμό του Συντάγματος, σύμφωνα με την Ειρηνευτική Συμφωνία του Deyton”, δήλωσε ο Dodik.

Επανέλαβε ότι σκοπεύει να κλείσει το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη βούληση, μαζί με τα άλλα μέλη της προεδρίας, στην πρώτη επίσημη σύνοδο και να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το καθεστώς της υποψήφιας χώρας.

Ο Komšić δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμιά ευθύνη έναντι του κράτους, αν υπάρχει ανοχή στο έγκλημα, τη διαφθορά και την ανασφάλεια των πολιτών.

“Πρέπει να δούμε το μέλλον. Το μέλλον της Βοσνίας Ερζεγοβίνης είναι η ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αυτοί είναι οι εγγυητές της ασφάλειας των πολιτών μας. Η Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν θα πρέπει να αποτελεί πράγμα, αλλά ζήτημα διεθνών σχέσεων και συνεπώς πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία μας με την Κροατία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη πΓΔ της Μακεδονίας και τη Σλοβενία. Προτεραιότητα είναι επίσης η ενίσχυση της οικονομικής μας θέσης και η καταπολέμηση της ξένης επιρροής στην εκλογική διαδικασία », δήλωσε ο Komšić.

Ο Džaferović προέτρεψε τους συναδέλφους του στην Προεδρία να προσέχουν τη ρητορική προς τον λαό, καθώς όλα ξεκινούν από εκεί.

«Αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο, μια κακή ατμόσφαιρα στην οποία είναι δύσκολο να εργαστούμε. Αν αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με σεβασμό, έστω κι αν έχουμε διαφορετικές απόψεις, αν θέλουμε να οδηγήσουμε έναν πολιτισμένο διάλογο, αν προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε σε βασικά ζητήματα , και θα προσπαθήσουμε για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, τότε θα είμαστε σε θέση να εργαστούμε πραγματικά για την επανένταξη της χώρας. Αυτό συνεπάγεται ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες και την υλοποίηση των συμφερόντων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Να σταματήσουμε τους πολίτες που φεύγουν από τη χώρα μας εάν καταστήσουμε τη Βοσνία Ερζεγοβίνη χώρα ακριβώς όπως οι χώρες της ΕΕ. Η Βοσνία Ερζεγοβίνη βρίσκεται μπροστά στο να αποκτήσει την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ, αυτό πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα », δήλωσε ο Džaferović.

Στις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου για την Προεδρία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης από τους Βόσνιους κέρδισε ο Sefik Džaferović με 212.581 ψήφους ή 36.61%, από τους Κροάτες Zeliko Komsic με 225.500 ψήφους ή 52,64%, ενώ ο Milorad Dodik για τους Σέρβους έλανε 368,210 ψήφους ή 53,88%./ΙΒΝΑ