Η αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα και οι θετικές συνέπειες!

Η αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα και οι θετικές συνέπειες!

Μετά τα μέσα Γενάρη αναμένεται να…περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο η αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα συμπαρασύρει και τις αποδοχές όσων αμείβονται µε τον υποκατώτατο (ο οποίος καταργείται), καθώς και µια σειρά από επιδόματα και αμοιβές, διαμορφώνοντας νέο τοπίο στις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, που σήμερα είναι 586,08 ευρώ μεικτά για άγαμο, νεοπροσλαμβανόμενο, χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς ειδικότητα, δεν αποκλείεται να είναι κοντά στην περιοχή των 50 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 8%.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως ο νέος κατώτατος, που θα ισχύει από τον ερχόμενο Φεβρουάριο για όλους χωρίς ηλικιακές διακρίσεις , αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στην περιοχή των 630 ευρώ. Ο νέος, αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει και για τους νέους έως 25 ετών, οι οποίοι σήμερα εμπίπτουν στην περιοχή του υποκατώτου  των 510 ευρώ μεικτά. Αυτό θα έχει ως συνέπεια οι νέοι να έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση από όλους τους μισθωτούς, καθώς θα οδηγηθούν κατευθείαν στον νέο αυξημένο μισθό, κάτι το οποίο συνεπάγεται αύξηση άνω του 20%.

Επηρεάζονται” 400.000 μισθωτοί

Από την αύξηση του κατώτατου θα επηρεαστούν και αποδοχές μισθωτών που εργάζονται µε μερική απασχόληση, εκτός και αν εμπίπτουν σε κλαδική σύμβαση που ορίζει υψηλότερους μισθούς. Ως εκ τούτου, η επικείμενη αύξηση του Ιανουαρίου αναμένεται να επηρεάσει άμεσα ή έμμεσα τουλάχιστον 400.000 μισθωτούς. Οι 200.000 εξ αυτών αμείβονται σήμερα µε μισθούς 500 έως 600 ευρώ, ενώ άλλοι 200.000 υπολογίζεται πως εργάζονται µε μερική απασχόληση και εισπράττουν μισθό που εξαρτάται από τον κατώτατο ή εμπίπτει στην περιοχή του.

Υπενθυμίζεται πως επί του ποσού του μισθού υπολογίζονται ποσοστιαία τα επιδόματα προϋπηρεσίας, όπως επίσης και το επίδομα γάμου 10% λόγω υπαγωγής στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας.

Με ρήτρα του 2012 έχει ανασταλεί η προσαύξηση του μισθού για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται μετά τις 14 Φεβρουαρίου 2012, έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από  10%. Όσοι ωστόσο είχαν έως το 2012 συμπληρώσει πάνω από µία τριετία προϋπηρεσίας δικαιούνται προσαύξηση  10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία ­ 9 ετών και άνω./IBNA