Η «απόφαση» του EWG και η επόμενη μέρα

Η «απόφαση» του EWG και η επόμενη μέρα

Χωρίς «ενστάσεις» από την πλευρά των τεχνοκρατών ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την Ελλάδα και το θέμα των συντάξεων στη σημερινή συνεδρίαση του EwG. Μετά και από αυτή την εξέλιξη, ανοίγει ο δρόμος ώστε να υπάρξει απόφαση για το θέμα στο Eurogroup της 3ης Δεκέμβρη, οπότε και θα έχει δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Κομισιόν για το ευρωπαικό εξάμηνο (21 Νοεμβρίου). Την ίδια ημέρα, η ελληνική πλευρά θα καταθέσει τον προυπολογισμό του 2019 στη Βουλή, με δεδομένη τη μη περικοπή των συντάξεων, αλλά την αφαρμογή θετικών μέτρων που θα ξεπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, δε, αυτό που έχει ζητήσει ο Ολαφ Σολτς από την ελληνική πλευρά είναι ένα «πειστικό μείγμα μέτρων», ώστε να μπορέσει να περάσει το θέμα από τη γερμανική Βουλή. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι υπάρχει ικανοποίηση στους κόλπους του Eurogroup για το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν κινήθηκε μονομερώς αλλά σε συνεργασία με τους θεσμούς για το θέμα των συντάξεων.

Η ελληνική πλευρά

Σύμφωνα με με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος δεν υπήρξαν ενστάσεις στην εισήγηση της Ελλάδας και στην θετική εισήγηση της Επιτροπής. To EwG αφού εξέτασε την εισήγηση της ελληνικής πλευράς και τη θετική αποτίμηση της Κομισιόν δεν προέβαλε ενστάσεις στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2019, ανέφεραν από την πλευρά τους κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι η εισήγηση της ελληνικής πλευράς αφορά σε ακύρωση του προνομοθετημένου μέτρου της μείωσης των συντάξεων. Οι ίδιες πηγές αναφορικά με το ύψος των θετικών μέτρων παρέπεμπαν σε πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού για πακέτο ύψους 900 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, που συναντήθηκε προ ημερών με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, έσπευσε να δηλώσει ότι «όλα έγιναν καλά, πολύ σοφά και προετοιμάστηκαν πολύ σοβαρά και με διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βρισκόμαστε λίγο πριν από την ολοκλήρωση αυτών των συνομιλιών, αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη (στο τέλος)». Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε λίγα βήματα πριν…/IBNA