Η έκθεση του ODIHR για τις γενικές εκλογές της Β-Ε γεμάτη με συστάσεις για βελτίωση της εκλογικής διαδικασίας

Η έκθεση του ODIHR για τις γενικές εκλογές της Β-Ε γεμάτη με συστάσεις για βελτίωση της εκλογικής διαδικασίας

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Β-Ε διαβίβασε σήμερα τεχνική εντολή στα βασικά πολιτικά όργανα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας την έκθεση της Υπηρεσίας Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR), σύμφωνα με την οποία οι πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης έχουν δικαίωμα να πιστεύουν και να ψηφίζουν ελεύθερα για τους εκπροσώπους τους.

Ο υπουργός Igor Crnadak δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι τα θεσμικά όργανα πρέπει να ανταποκριθούν άμεσα στην έκθεση αυτή, σύμφωνα με την οποία σύμφωνα οι δημόσιες υπηρεσίες ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών υφίστανται κατάχρηση και να τεθούν σε λειτουργία μερικές πολιτικές επιλογές.

“Η ανταπόκριση σε αυτή την έκθεση πρέπει να εγκριθεί, διότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, οι εκλογές θα μπορούσαν να χάσουν το νόημα τους. Η ΕΕ, με βάση τις εκθέσεις του ODIHR, εκτιμά την ανάπτυξη της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, ανέφερε ο Crnadak.

Τόνισε ότι, όσον αφορά την πρόοδο της Β-Ε στην ευρωπαϊκή της πορεία, είναι ζωτικής σημασίας για τους τοπικούς πολιτικούς να συμφωνήσουν και να αλλάξουν τα πράγματα, να ενισχύσουν τα θεσμικά όργανα και να επιτρέψουν τη λειτουργία του συστήματος και ότι οι μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία για τη μέτρηση της προόδου.

“Τα θεσμικά μας όργανα δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά, αμερόληπτα και ανεξάρτητα και πολλά πρέπει να γίνουν την προσεχή περίοδο”, δήλωσε ο Crnadak, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βοσνιακής Δημοκρατίας της Σερβίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την περιφερειακή συνεργασία.

Το έγγραφο του ODIHR περιλαμβάνει την πλήρη έκθεση σχετικά με τις γενικές εκλογές της Β-Ε και τις συστάσεις, οι οποίες πρέπει να εκπληρωθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης, το ODIHR δήλωσε ότι οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς που παρακολουθούνται από την ΕΟΜ του ODIHR κάλυψαν τις εξελίξεις των εκστρατειών με ισορροπημένο τρόπο σε ειδικά εκλογικά προγράμματα, τα οποία χρειάστηκαν περίπου το ήμισυ του συνόλου της κάλυψης των εκλογών. Τα αμφιλεγόμενα ζητήματα που σχετίζονταν με την διαχείριση των εκλογών επίσης καλύφθηκαν στα κεντρικά δελτία ειδήσεων.

“Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Ραδιοφωνία της Βοσνιακής Δημοκρατίας της Σερβίας (RTRS) κατηγορήθηκε συχνά από τους συνομιλητές του ODIHR του ΕΟΜ για μεροληπτική κάλυψη υπέρ του SNSD. Τα αποτελέσματα παρακολούθησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης του ODIHR επιβεβαίωσαν ότι ο κ. Milorad Dodik επωφελήθηκε μεροληπτικά από το RTRS καθώς καλύφθηκε εκτενώς τόσο ως πρόεδρος της RS όσο και ως υποψήφιος, γεγονός που αμφισβήτησε τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού. Στα πλαίσια των τακτικών ειδησεογραφικών και αναλυτικών προγραμμάτων για τις τρέχουσες υποθέσεις, η κάλυψη της καμπάνιας ήταν σε μεγάλο βαθμό αφιερωμένη στον κ. Dodik, τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης. Σε πολλά ιδιωτικά κανάλια, η ειδησεογραφική κάλυψη του κ. Dodik ήταν μάλλον αρνητική (μεταξύ 33 και 79% της κάλυψης με αρνητικό τόνο), ενώ τα δημόσια κανάλια ήταν πιο ισορροπημένα. Όλα τα άλλα μέρη και οι αντίστοιχοι προεδρικοί υποψήφιοι έλαβαν σημαντικά μικρότερη, αν και θετική ή ουδέτερη, κάλυψη », τονίζεται στην έκθεση.

Στο μέρος σχετικά με την εκλογική διαδικασία, μία από τις συστάσεις είναι για το κράτος να προστατεύσει τους ψηφοφόρους και το δικαίωμα τους σε μια ελεύθερη και μυστική επιλογή.

“Οι διαδικασίες ψηφοφορίας πρέπει να επανεξεταστούν για να διασφαλιστεί το απόρρητο της ψηφοφορίας και η προστασία από την αδικαιολόγητη επιρροή στους εκλογείς. Η σημασία της μυστικής ψήφου πρέπει να τονιστεί κατά τη διάρκεια της κατάρτισης των εκλογικών επιτροπών και των υλικών εκπαίδευσης των ψηφοφόρων. Πρέπει να επανεξεταστεί η πρακτική της αναγγελίας των ονομάτων των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα. Πρέπει να εξεταστεί η απαγόρευση της παρακολούθησης των εκλογέων που ψήφισαν την ημέρα των εκλογών από πολιτικά θέματα, μεταξύ άλλων με τη χρήση καταλόγων ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα “, τονίζει ο ODIHR.

Λέγεται επίσης ότι τα πολιτικά θέματα πρέπει να ακολουθούν το νόμο και να μην ασκούν πίεση στους ψηφοφόρους. Οι περιπτώσεις εικαζόμενης πίεσης στους ψηφοφόρους πρέπει να εξετάζονται έγκαιρα, διεξοδικά και αποτελεσματικά και οι δράστες να λογοδοτούν έγκαιρα από τους εισαγγελείς και την CEC./ΙΒΝΑ