ΗΠΑ: Μείνετε μακριά από τους ρωσικούς αγωγούς

ΗΠΑ: Μείνετε μακριά από τους ρωσικούς αγωγούς

Το στίγμα των επιδιώξεων της Ουάσινγκτον έδωσε από την Ουγγαρία ο Γραμματέας Ενέργειας των ΗΠΑ (U.S. Energy Secretary) Rick Perry, καλώντας ανοιχτά την χώρα που τον φιλοξενεί αλλά και τους γείτονες της να αποφύγουν την όποια ανάμειξη και συνεργασία τους με την Ρωσία.

Η Μόσχα, όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός αξιωματούχος,  χρησιμοποιεί ως όπλο την Ενέργεια και τα σχέδια που προωθεί, τα οποία περιλαμβάνουν την κατασκευή νέων αγωγών φυσικού αερίου στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, είναι απλώς το μέσο για να ασκήσει πίεση και να ελέγξει τις εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Η διαφοροποίηση, σύμφωνα με τον Rick Perry, των πηγών τροφοδοσίας της αγοράς των χωρών της ΝΑ Ευρώπης και η ενεργειακή ασφάλεια πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για να μην επαναληφθούν δυσάρεστα περιστατικά του πρόσφατου παρελθόντος.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί τον αγωγό Nord Stream ΙΙ και τον αγωγό Turkish Stream για να εδραιώσει την παρουσία της και να έχει λόγο στην ασφάλεια και την σταθερότητα της Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης» υπογράμμισε ο ίδιος.

Η ρητορική αυτή έρχεται σε αντίθεση με την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto, ο οποίος αναφερόμενος στον αγωγό Turkish Stream σημείωσε ότι το έργο αυτό μπορεί να συνεισφέρει στον ενεργειακό κλάδο της χώρας του μέσω της μίας διαδρομής που θα ακολουθήσει ο αγωγός κατά μήκος των Βαλκανίων.

Η Ουγγαρία συνεργάζεται με την Ρωσία στην κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από πυρηνική ενέργεια.

Είναι γεγονός ότι οι υποδομές στον τομέα της ενέργειας για την μεταφορά απαραίτητων ποσοτήτων για την εύρυθμη λειτουργία της εκάστοτε εγχώριας αγοράς λείπουν στα Βαλκάνια και γενικότερα στην ΝΑ Ευρώπη.

Υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθούν μία σειρά από έργα, όπως ο σταθμός επεξεργασίας φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή στην Κροατία ή το δίκτυο που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Μαύρη Θάλασσα και την Ρουμανία στην ΝΑ Ευρώπη ή οι υποδομές εκείνες που θα επιτρέψουν την εισαγωγή του αμερικανικού LNG, θα είναι δυνατή η χάραξη διαφορετικής πολιτικής στον τομέα της ενέργειας και υλοποιήσιμη η στόχευση για αξιοποίηση εναλλακτικών ως προς την Ρωσία πηγών τροφοδοσίας./IBNA