Ε.Κ.: Η Ρωσία δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται «στρατηγικός εταίρος»

Ε.Κ.: Η Ρωσία δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται «στρατηγικός εταίρος»

Ψήφισμα με 402 ψήφους έναντι 163 και 89 αποχές στο οποίο προβαίνει σε αποτίμηση της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας υιοθέτησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το εν λόγω ψήφισμα, η Ε.Ε. θα πρέπει να κρατήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων κυρώσεων στην Ρωσία εάν η Μόσχα συνεχίσει να παραβαίνει το διεθνές δίκαιο.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι από το 2015 και έπειτα έχουν ανακύψει νέες εντάσεις στις σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία, μεταξύ άλλων λόγω των ρωσικών επεμβάσεων στην Συρία, των παρεμβάσεων σε χώρες όπως η Λιβύη και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καθώς και των συνεχιζόμενων επιθετικών ενεργειών στην Ουκρανία.

Τονίζουν επίσης την στήριξη που παρέχει η Ρωσία σε αντιευρωπαϊκά κόμματα και ακροδεξιά κινήματα, καθώς και την συνεχή παρεμβολή της στις εκλογικές διαδικασίες και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επικράτεια της.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παραβάσεις του διεθνούς δικαίου, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι έτοιμη να υιοθετήσει πρόσθετες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, με έμφαση στις στοχευμένες κυρώσεις εναντίον συγκεκριμένων ατόμων.

Οποιεσδήποτε κυρώσεις επιβληθούν θα πρέπει να είναι ανάλογες προς το μέγεθος της ρωσικής απειλής, προσθέτουν.

Τον Δεκέμβριο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρέτεινε τις οικονομικές κυρώσεις μέχρι τις 31 Ιουλίου 2019.

Το ψήφισμα υπογραμμίζει ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αναθεωρήσει την τρέχουσα συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας (PCA) με την Ρωσία και να περιορίσει την συνεργασία μαζί της σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή ασφάλεια η ψηφιοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη και η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας χρειάζονται τέτοιου είδους επιλεκτική συνεργασία, διατείνονται οι ευρωβουλευτές.

Στενότερες σχέσεις είναι εφικτές μόνο εάν η Ρωσία εφαρμόσει πλήρως τις αποκαλούμενες «συμφωνίες του Μινσκ» για τον τερματισμό της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία και αρχίσει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με το ίδιο κείμενο.

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τις εκστρατείες παραπληροφόρησης και τις κυβερνοεπιθέσεις από ρωσικές πηγές, οι οποίες αποσκοπούν στην αύξηση των εντάσεων μεταξύ της Ε.Ε. και των κρατών μελών της.

Το ΕΚ επαναλαμβάνει επίσης την ανησυχία του για τον αγωγό Nord Stream ΙΙ, η κατασκευή του οποίου θα μπορούσε να επιδεινώσει την εξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο και να απειλήσει την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά.

Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν για την συνεχιζόμενη παροχή στήριξης από την Ρωσία προς απολυταρχικά καθεστώτα και χώρες όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, η Βενεζουέλα και η Συρία.

Εκφράζουν επίσης τη θλίψη τους γιατί, στην προσπάθειά της να αποσταθεροποιήσει τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, η Ρωσία στηρίζει οργανώσεις και πολιτικές δυνάμεις όπως αυτές που αντιτίθενται στην Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έχει επιλύσει την μακροχρόνια διαμάχη για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας.

Το Ε.Κ. καταδικάζει τις παράνομες οικονομικές δραστηριότητες και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από την Ρωσία, το οποίο μπορεί να ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που νομιμοποιούνται παράνομα σε ευρωπαϊκές χώρες σε ετήσια βάση, γεγονός το οποίο απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα.

Το ψήφισμα τονίζει ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να τερματίσουν όλα τα προγράμματα παροχής «χρυσής βίζα» ή διαβατηρίων, από τα οποία επωφελούνται Ρώσοι ολιγάρχες./ibna