Ε.Ε.: Ο Turkish Stream στην Σερβία θα εμποδίσει τον ανταγωνισμό

Ε.Ε.: Ο Turkish Stream στην Σερβία θα εμποδίσει τον ανταγωνισμό

Ως «απειλή» για την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού στον τομέα της Ενέργειας στα Βαλκάνια «βλέπει» τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream το αρμόδιο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περίπτωση που ο αγωγός συμπεριλάβει στην διαδρομή του την Σερβία.

Όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Σερβίας – AERS έδωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην σερβική εταιρεία Gastrans το «πράσινο φως» για να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου, εξαιρώντας το από το Τρίτο Πακέτο Ενέργειας της Ε.Ε., την μεταρρύθμιση του 2009 που έχει ως στόχο την ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας εντός της Ε.Ε. και την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Η Gastrans ανήκει στην εταιρεία South Stream Serbia, έχει την έδρα της στην Ελβετία και σε αυτήν έχει μερίδιο 51% η ρωσική Gazprom, με το υπόλοιπο να ανήκει στην σερβική εταιρεία φυσικού αερίου Srbijagas.

Η Ενεργειακή Κοινότητα, ο θεσμός που έχει συστήσει η Ε.Ε. με σκοπό να επεκτείνει την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. σε επίδοξα μέλη, ανακοίνωσε πως, ενεργώντας με αυτόν τον τρόπο, η Σερβία έχασε την ευκαιρία να ευθυγραμμίσει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες «αυτό το τέτοιας σημασίας και μεγέθους έργο».

Η AERS έχει απορρίψει ή ριζικά αλλάξει όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την Ενεργειακή Κοινότητα σχετικά με την πρόσβαση τρίτων μερών και την κανονιστική ρύθμιση των τιμών, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το οποίο παραθέτει την τοποθέτηση του υποδιευθυντή και νομικού συμβούλου της Ενεργειακής Κοινότητας, Dirk Buschle.

Ο σχεδιασμός για τον αγωγό TurkStream αφορά την παράδοση φυσικού αερίου στην ΝΑ Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και στην συνέχεια μέσω της Βουλγαρίας ή της Ελλάδας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας.

«Δεν έχουν κατατεθεί παρόμοια αιτήματα (για εξαίρεση από τους κανόνες της Ε.Ε.) από τους διαχειριστές του συστήματος του εν λόγω αγωγού στην Βουλγαρία και στην Ουγγαρία προς τις αντίστοιχες Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας τους» δήλωσε ο Dirk Buschle, επισημαίνοντας ότι «ο αγωγός Turkish Stream δεν καλύπτεται από το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο και εκφράζουμε την λύπη μας για αυτό. Αυτή ήταν μια σημαντική ευκαιρία, ίσως η μοναδική, για να εξασφαλισθεί πως ένα έργο τέτοιου μεγέθους και τέτοιου αντίκτυπου όχι μόνο στην Σερβία, αλλά και σε γειτονικές αγορές, είναι σύμφωνο προς τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Ο αγωγός Turkish Stream εντάσσεται στα σχέδια της Ρωσίας να παρακάμψει την Ουκρανία, η οποία είναι αυτή τη στιγμή η κύρια διαμετακομιστική οδός για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Το σχεδιαζόμενο τμήμα των 400 χλμ. που διέρχεται από την Σερβία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και να έχει δυναμικότητα 13,88 δις. κυβικών μέτρων τον χρόνο./IBNA