Ετοιμάζεται ο αγωγός φυσικού αερίου «Νέα Μεσημβρία-Βόρεια Μακεδονία»

Ετοιμάζεται ο αγωγός φυσικού αερίου «Νέα Μεσημβρία-Βόρεια Μακεδονία»

Σειρά συναντήσεων στην Βόρεια Μακεδονία με στόχο να προωθηθεί περαιτέρω η από κοινού υλοποίηση του έργου «Αγωγός Νέα Μεσημβρία – Σκόπια» είχαν υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΕΣΦΑ και της κρατικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων MER JSC Skopje της Βόρειας Μακεδονίας.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΔΕΣΦΑ, εκπρόσωποι της MER JSC Skopje διαβεβαίωσαν τους εκπροσώπους του ΔΕΣΦΑ ότι κανένα άλλο παρόμοιο έργο δεν έχει αδειοδοτηθεί στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας.

Παράλληλα, τόνισαν ότι το έργο αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για την χώρα τους, καθώς θα της προσφέρει μια εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου, με στόχο την διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και την ενεργειακή ασφάλεια.

Επιπλέον, αναφέρθηκαν και σε μια ακόμη διάσταση του έργου, η οποία σχετίζεται με τον εφοδιασμό κι άλλων χωρών στα Βαλκάνια.

Συγκεκριμένα, η MER JSC Skopje ενημέρωσε τον ΔΕΣΦΑ ότι έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης (MoU) με τις αρμόδιες αρχές του Κοσσυφοπεδίου για την διασύνδεση των συστημάτων των δύο χωρών.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΔΕΣΦΑ σημείωσαν ότι το έργο της διασύνδεσης έχει την πλήρη υποστήριξη και των νέων μετόχων της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι ο νέος αγωγός προβλέπεται να είναι ανοιχτός σε πρόσβαση τρίτων, κάτι που σημαίνει ότι ο κάθε μελλοντικός χρήστης θα μπορεί να κλείσει χωρητικότητα και να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Βόρεια Μακεδονία σε πρώτη φάση και στην συνέχεια πιθανόν και σε άλλες χώρες.

Το έργο, όπως διαπιστώθηκε, τυγχάνει της υποστήριξης των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει μάλιστα αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για την χρηματοδότηση του.

Τέλος, οι δύο πλευρές στάθηκαν στο γεγονός ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Ελλάδας έχει θέσει ως προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου την διενέργεια Market Τest από τον ΔΕΣΦΑ, προκειμένου να αποδειχθεί ότι υπάρχει επαρκές ενδιαφέρον από τους χρήστες./ibna