Erdogan: «Οι οίκοι αξιολόγησης είναι απατεώνες»

Erdogan: «Οι οίκοι αξιολόγησης είναι απατεώνες»

Ο Recep Tayyip Erdogan εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον των οίκων αξιολόγησης, που το τελευταίο διάστημα υποβαθμίζουν συνεχώς τη βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας.

«Διάφοροι οίκοι αξιολόγησης λένε διάφορα για την Τουρκία και την οικονομία της, αφήστε αυτούς τους απατεώνες, μην τους ακούτε. Μην ακούτε αυτούς τους απατεώνες σας λέω. ‘Εχουν πει πολλά πολλές φορές για μας. Αυτοί είναι μια οργάνωση  που ανεβάζουν 4 βαθμίδες τη βαθμολογία χωρών που χρεοκόπησαν!», δήλωσε ο ίδιος στην ομιλία του στην πόλη Μπαλίκεσιρ. Η αναφορά του, στην Ελλάδα, η οποία αναβαθμίστηκε κατά 4 βαθμίδες πριν από λίγες εβδομάδες.

Ο Erdogan, πάντως, σε ομιλία του σε τελετή αποφοίτησης των αξιωματικών του στρατού δήλωσε πως η τουρκική λίρα έχει γίνει ο στόχος μιας επιχείρησης εναντίον της, πρόσθεσε, όμως. ότι η Τουρκία θα συντρίψει την επίθεση που δέχεται και ότι η αστάθεια του νομίσματος θα παρέλθει.

Ο ίδιος τόνισε πως η τουρκική κυβέρνηση λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ως απάντηση στην πτώση της ισοτιμίας της λίρας και αρχίζει να βλέπει συγκεκριμένα αποτελέσματα από τα μέτρα αυτά.

Πάντως στις χρηματαγορές επικρατεί αναστάτωση καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις για σταθερότητα η τουρκική λίρα συνεχίζει να υποτιμάται και η κεντρική Τράπεζα παρά τις εκκλήσεις των οικονομικών αναλυτών αρνείται να αυξήσει τα επιτόκια. Η εφημερίδα Cumhuriyet αναφέρει πως η παραίτηση του υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Erkan Kilimci ενδέχεται να έχει σχέση με παρεμβάσεις από την πλευρά τής προεδρίας προς την κεντρική Τράπεζα.

«Η Τουρκία αντιμετωπίζει μία ωρολογιακή βόμβα με τα δάνεια ενεργειακών εταιρειών ύψους 51 δισ. δολαρίων», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Bloomberg, όπου καταγράφει το πρόβλημα για τις τουρκικές επιχειρήσεις που έχουν δανεισθεί σε ξένο νόμισμα. Οι τουρκικές εταιρείες παραγωγής ενέργειας προβάλλουν ως ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις τράπεζες της χώρας, καθώς επένδυσαν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή ενέργειας, προγράμματα διανομής και συμφωνίες, τα τελευταία 15 χρόνια.

Τώρα, με τη λίρα να υποτιμάται ταχύτερα από ότι μπορούν να αυξάνουν τις τιμές του ρεύματος, ορισμένες εταιρείες έχουν ετήσια κέρδη που είναι χαμηλότερα από τα ποσά που πρέπει να δώσουν για την αποπληρωμή των δανείων τους σε ξένο νόμισμα, σύμφωνα με την Ένωση Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχει την έδρα της στην Άγκυρα.

Δάνεια ύψους τουλάχιστον 6,1 δισ. δολαρίων που είχαν πάρει ενεργειακές εταιρείες, είναι γνωστό ότι βρίσκονται στη διαδικασία αναδιάρθρωσης ή αναχρηματοδότησης.

Εταιρείες σε διάφορους κλάδους έχουν συμφωνήσει ή βρίσκονται ακόμη σε συζητήσεις,για την αναδιοργάνωση δανείων ύψους τουλάχιστον 24 δισ. δολαρίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο όμιλος Dogus, ο οποίος διαθέτει μαρίνες και ξενοδοχεία και στην Ελλάδα και ήδη έκανε αναδιάρθρωση στα δάνεια του. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι κατασκευαστικές εταιρείες που δεν μπορούν να πουλήσουν διαμερίσματα ενώ οι υποχρεώσεις τους είναι σε συνάλλαγμα.

«Αν δεν μας δώσουν F-35 θα πάρουμε μαχητικά από αλλού»

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα θα παραλάβει το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-400. «HTουρκία έχει αναγκη τους S-400. H συμφωνία έκλεισε και με τη βοήθεια του Θεού, θα τους παραλάβουμε σύντομα».

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την αντίρρησή του για τη μη παράδοση των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία και απείλησε τις ΗΠΑ με άλλες εναλλακτικές λύσεις, τις οποίες, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, η Άγκυρα διαθέτει.

«Πρέπει να μας παραδώσουν 120 F-35. Ή μας τα δίνουν ή όχι. Ο κόσμος πια δεν αποτελείται από μία χώρα. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Αν δεν μας τα παραδώσουν θα προμηθευτούμε αεροσκάφη απο άλλες πηγές».

Ο ίδιος, βέβαια, τόνισε πως η Τουρκία, «Aπό την Κύπρο μέχρι και το Αιγαίο, σε  όλες τις περιοχές με προβλήματα, που ενδιαφέρουν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας, ακολουθούμε μια ενεργητική πολιτική και ισχυροποιούμε την παρουσία μας στην περιοχή. Εμείς την παρουσία μας σε μια περιοχή δεν την εννοούμε μόνο ως στρατιωτική παρουσία. Κάνουμε και άλλα πράγματα, τα οποία θα εξυψώσουν το όνομα της χώρας μας»…. / ΙΒΝΑ