Ερντογάν: “Δεν έχουμε βλέψεις για τα εδάφη κανενός”’

Ερντογάν: “Δεν έχουμε βλέψεις για τα εδάφη κανενός”’

Αναβολη της επιχείρησης στη Συρία ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος

Σε ομιλία του στους επιχειρηματίες της Τουρκίας στην Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί η χώρα του αυτή την περίοδο.

“Αυτή τη στιγμή η διοίκηση της Τουρκίας, η κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική γράφει το δικό της έπος…. Δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη, στα νόμιμα δικαιώματα, κανενός.  Πιστεύω πως όλοι θα καταλάβουν πως η αστάθεια της Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μεσογείου μας αφορά και μας επηρεάζει”, δήλωσε χαρακτρηριστικά και πρόσθεσε πως “οι εξελίξεις τη Συρία, το Ιράκ τον Καύκασο και τη Μαύρη Θάλασσα έχουν επίδραση και σε εμάς. Αυτός είναι και ο λόγος που η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις στις γειτονικές χώρες στην περιοχή και παρεμβαίνει οπουδήποτε  χρειαστεί”.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αποκάλυψε πως  στην  τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον Ντόναλντ Τραμπ ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο Τραμπ ρώτησε στον Τούρκο πρόεδρο αν η Τουρκία μπορεί να “καθαρίσει” τη Συρία από το “Ισλαμικό κράτος”. Ο Ερντογάν δήλωσε πως απάντησε λέγοντας πως “τους καθαρίσαμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Αρκεί να μας παρέχετε τεχνική υποστήριξη”.

Πάντως ο Ερντογάν φαίνεται πως ανακοίνωσε την αναβολή μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία. Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η επιχείρηση της Τουρκία θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες. “Οι εξελίξεις μας φέρνουν στο σημείο  στο να περιμένουμε για κάποιο διάστημα για την επιχείρηση ανατολικά της Συρίας”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πολιτική αναλυτές εκτιμούν πως η μη εισβολή της Τουρκίας στις Κουρδικές περιοχές της Συρίας ενδέχεται να είναι ένα μέρος της συμφωνίας με τον Τραμπ που αποσύρει τα στρατεύματα του από την περιοχή./ΙΒΝΑ