Επενδύσεις και χρέος στο “μενού” της Νέας Υόρκης

Επενδύσεις και χρέος στο “μενού” της Νέας Υόρκης

Έχοντας στις αποσκευές του την τεχνική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να δει επενδυτές, αλλά και να έχει την ευκαιρία να συζητήσει για το επόμενο «καυτό» θέμα που είναι το χρέος.

Εκεί βρίσκονται και άλλα κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, με αφορμή τη συμμετοχή τους σε συνέδριο της Capital Link, ενώ αναμένεται να υπάρξει και σειρά συναντήσεων με διεθνείς επενδυτές, ως συνέχεια του πρόσφατου ταξιδιού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και της συνάντησής του με τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι κεντρικός ομιλήτής στο 19ο Ετήσιο Συνέδριο Invest in Greece που διοργανώνει η Capital Link στις 11 Δεκεμβρίου, στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης, καθώς σήμερα Δευτέρα κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος του συνεδρίου, ο υπουργός θα απευθύνει κεντρική ομιλία. Την Τρίτη, ο ίδιος θα παρευρεθεί στην ειδική εκδήλωση “Ημέρα της Ελλάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης”, ενώ έχει προγραμματίσει σειρά σημαντικών επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών.

Ελληνική…κουζίνα

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στο ίδιο συνέδριο θα συμμετάσχουν ως ομιλητές ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Γιώργος Τζιάλλας και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, ενώ μήνυμα στο συνέδριο θα απευθύνει μέσω κάμερας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται για διεθνές συνέδριο για την Ελλάδα στην πόλη της Νέας Υόρκης με κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των ελληνικών συστημικών τραπεζών, κάτι το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να επεκτείνει τις δυνατότητες συνεργασίας ελληνικών και ξένων επενδύσεων μετά και την πρόσφατη επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Θεσμοί και χρέος!

Είναι γεγονός ότι παραδοσιακά το συνέδριο προσελκύει την ελίτ της Wall Street, ενώ παρόντες θα είναι οι Christine Lagarde από το ΔΝΤ ,  Declun Costello από την Ε.Ε. και  Nicola Giammaroli από τον ESM. Επομένως, δεν αποκλείεται να υπάρξει και συζήτηση περί χρέους. Άλλωστε, η Christine Lagarde έδωσε το στίγμα της χθες, καθώς μιλώντας; στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore ανέφερε πως «Χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους ώστε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας να μπορεί να είναι βιώσιμο», ενώ συμπλήρωσε: «Έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη θέση: βασιζόμενο σε συγκεκριμένα στοιχεία, το συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε τη συμφωνία για ένα δάνειο stand-by “κατ’ αρχήν”. Το κύριο στοιχείο είναι ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους ώστε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας να μπορέσει να είναι βιώσιμο».

Παπαδημητρίου με Ross…ξανά

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, μετά το τέλος των εργασιών του συνεδρίου θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ (είναι η 4η των δύο ανδρών», Wilbur Ross, όπου θα συζητηθούν τα ζητήματα της επιτροπής Ελλάδας-ΗΠΑ που θεσπίστηκε κατά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ./IBNA