Επενδύσεις, εξαγωγές και τουρισμός τα «κλειδιά» για την ανάπτυξη

Επενδύσεις, εξαγωγές και τουρισμός τα «κλειδιά» για την ανάπτυξη

Οι επενδύσεις, οι εξαγωγές και ο τουρισμός, είναι οι βασικοί τομείς της οικονομίας, οι οποίοι, σύμφωνα το ελληνικό υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, θα οδηγήσουν την οικονομία στην εποχής της «βιώσιμης ανάπτυξης».

Όπως καταγράφεται στο οικονομικό δελτίο του υπουργείου που αναμένεται να δημοσιευθεί κατά τις επόμενες μέρες, με παρακαταθήκη την αύξηση του ΑΕΠ που καταγράφηκε το 2017 και με δεδομένη, τον ερχόμενο Αύγουστο, έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, δημιουργούνται οι βάσεις για τη διατήρηση μεσοπρόθεσμα αξιοσημείωτων ρυθμών ανάπτυξης, με τις προβλέψεις να την τοποθετούν μεταξύ 1,9 έως 2,3%.

«Μαξιλάρι» ασφαλείας

Οι εκτιμήσεις του υπουργείου στηρίζονται σε μια σειρά συγκεκριμένων γεγονότων αλλά και στην ενισχυμένη πλέον εμπιστοσύνη των αγορών. Μάλιστα αναφέρεται ότι καταγράφηκαν τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ το 2017, συνεχίζεται η ομαλή πορεία υλοποίησης των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, ολοκληρώθηκαν εγκαίρως οι δύο τελευταίες αξιολογήσεις και αναμένεται από όλους τους θεσμούς η επιτυχημένη ολοκλήρωση του Προγράμματος, πραγματοποιείται επιτυχώς η σταδιακή έξοδος στις αγορές για τη δημιουργία του ταμειακού αποθέματος (cashbuffer), πιστοποιείται η θετική έκβαση των τραπεζικών stress tests και αναβαθμίστηκε από τους οίκους αξιολόγησης η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Στα παραπάνω, προστίθενται και οι εν εξελίξει διεργασίες για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Κατά τους συντάκτες του δελτίου, παρότι ακόμη δεν είναι διαθέσιμα τα επίσημα αποτελέσματα για την πορεία της οικονομίας στο α’ τρίμηνο 2018, έχουμε σειρά επιμέρους μεγεθών και δεικτών καταγραφής κλίματος που προκαλούν βάσιμη προσδοκία για τη συνέχιση και ενδυνάμωση της μεγέθυνσης του ΑΕΠ. Οπότε, είναι εύλογο οι σαφείς αναπτυξιακές τάσεις που διαμορφώθηκαν το 2017 να αποκτήσουν νέα δυναμική.

Μεγάλη αύξηση επενδύσεων

Πρώτη και πιο σημαντική τάση, υπογραμμίζεται, συνιστά η τόνωση των παραγωγικών επενδύσεων, δηλαδή του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου, οι οποίες έκλεισαν το δ’ τρίμηνο 2017 με ετήσια άνοδο 28,9%. Αυτό είχε ως συνέπεια να μεταβληθεί η εικόνα για το σύνολο του έτους και στις μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις ο λόγος επενδύσεων προς ακαθάριστη προστιθέμενη αξία να αυξηθεί το 2017 κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) και σχεδόν 6 π.μ. έναντι του 2013. Εξέλιξη που οφείλεται αποκλειστικά στις ιδιωτικές επενδύσεις, δεδομένου ότι οι δημόσιες έμειναν στάσιμες εξαιτίας των δημοσιονομικών περιορισμών όλης της περιόδου.

Βασική κινητήριος δύναμη του συνόλου των παραγωγικών επενδύσεων είναι η αύξηση των εισροών Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, οι οποίες την περίοδο 2015-2017 υπερτριπλασιάστηκαν (29,5% αύξηση το 2017). Η τάση αυτή συνεχίζεται το 2018, αφού στο α’ δίμηνο σημειώνουν άνοδο 16,4% σε ετήσια βάση και καταγράφουν ρεκόρ πενταετίας…. / IBNA