Επεκτείνεται ο Turkish Stream προς τη Βουλγαρία;

Επεκτείνεται ο Turkish Stream προς τη Βουλγαρία;

Το γύρο των Βουλγαρικών ΜΜΕ, κάνει η είδηση του δημοσιεύματος της ρωσικής εφημερίδας Kommersant, σύμφωνα με το οποίο φαίνεται ότι η Gazprom να έχει αποφασίσει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream, θα επεκταθεί προς τα δυτικά, περνώντας από τη Βουλγαρία, προς Σερβία, Ουγγαρία και Σλοβακία.

«Είναι εφικτό και είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο έργο» σχολίασε η Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenouzka Petkova. «Έχουν γίνει συζητήσεις μεταξύ του Πρωθυπουργού Boiko Borissov και του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin. Περιμένουμε και την επίσημη ενημέρωση της ρωσικής πλευράς για την απόφασή της. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι η Βουλγαρία επικαιροποίησε πρόσφατα την Εθνική Στρατηγική Ενέργειας» συνέχισε η υπουργός Ενέργειας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το σύνολο των βουλευτών επιδοκίμασαν την απόφαση της ρωσικής πλευράς. Ο Βουλευτής του GERB, Alexantar Nenkov, σχολιάζοντας την είδηση σημείωσε ότι έτσι θα διατηρηθεί ο ηγετικός ρόλος της Βουλγαρίας στον ευρωπαϊκό χάρτη των αγωγών μεταφοράς αερίου, επισημαίνοντας ότι τα έσοδα από τα τέλη μεταφοράς αερίου θα είναι αρκετά μεγαλύτερα από το κόστος των υποδομών. Καθώς ο Turkish Stream ακολουθεί τη διαδρομή του South Stream, το κόστος του αγωγού εκτιμάται στα 1,63 δις δολάρια, που θα καταβάλει η Bulgartransgas, από ίδια κεφάλαια και δανειοδότηση.

Ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Tashko Ermenkov δήλωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει τις προσπάθειες της βουλγαρικής κυβέρνησης που αποβλέπουν στην ασφάλεια των προμηθειών ενέργειας και την σταθερότητα του εθνικού ενεργειακού κλάδου.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, Ramadan Atalay με τον Turkish Stream, η Βουλγαρία θα αντισταθμίσει ένα μέρος των απωλειών που θα προκύψουν, από το κλείσιμο του αγωγού από την Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο εμπειρογνώμονας στα θέματα ενέργειας, καθηγητής Atanas Tasev επεσήμανε ότι το δημοσίευμα εμφανίζεται στις παραμονές της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα ο οποίος θα διεκδικήσει ο Turkish Stream να περάσει από την Ελλάδα αλλά και μετά τις επισκέψεις των πρωθυπουργών, Βουλγαρίας και Ουγγαρία, στη ρωσική πρωτεύουσα

«Επιβεβαιώνομαι για άλλη μια φορά ότι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο είναι εργαλεία γεωπολιτικής. Οι επισκέψεις του Borisov και του Orban ήταν ένα προμήνυμα, ότι η Μόσχα θα προτιμήσει τη διαδρομή μέσω Βουλγαρίας. Και η επιλογή της ρωσικής πλευράς δεν οφείλεται σε κάποια νοσταλγία της φιλίας μας, αλλά σε οικονομικά κριτήρια. Αν επιστρέψουμε στην γεωπολιτική, η Ρωσία έχει αναλάβει δεσμεύσεις προς την Σερβία και την Ουγγαρία και πρέπει να τηρήσει αυτές της δεσμεύσεις», κατέληξε ο Tasev.

Ο ειδικός στα θέματα ενέργειας, του Βουλγαρικού Φόρουμ Ενέργειας και Ορυχείων, Hristo Kazangiev θεωρεί ότι με τον Turkish Stream δεν θα αλλάξει σχεδόν τίποτα, επειδή απλά οι ποσότητες φυσικού αερίου που έρχονται από τον Βορρά μέσω Ουκρανίας θα έρχονται τώρα από τον Νότο μέσω Τουρκίας. Η διαφορά είναι ότι η Bulgartransgas θα πρέπει να επενδύσει σε νέες υποδομές, 2,7 δις λέβα που, «στην ουσία αυτά αποφασίσθηκαν από το 2017, όταν η υπουργός Ενέργειας Temenouzka Petkova και ο εκπρόσωπος της Gazprom υπέγραψαν την συμφωνία για την ανάπτυξη του εθνικού δικτύου μεταφοράς αερίου. Απλά όσα αποφασίστηκαν τότε, επισημοποιούνται σήμερα. Σήμερα η Βουλγαρία μεταφέρει 17 δις κυβ.μ. φυσικού αερίου ετησίως./ΙΒΝΑ