Επαφές στο Λονδίνο με την πρωθυπουργό May και τη βασιλική οικογένεια θα έχει ο Αναστασιάδης

Επαφές στο Λονδίνο με την πρωθυπουργό May και τη βασιλική οικογένεια θα έχει ο Αναστασιάδης

Στο Λονδίνο, προσκεκλημένος της βρετανικής κυβέρνησης, θα μεταβεί την α Κυριακή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Το απόγευμα της Τρίτης θα έχει συνάντηση στην Ντάουνινγκ Στριτ με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Theresa May.

Το προηγούμενο βράδυ ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει επίσης την ευκαιρία να παραστεί σε εκδήλωση στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, στο πλαίσιο της κοινής συμμετοχής των δύο χωρών στην Κοινοπολιτεία, με σκοπό τον εορτασμό της προσφοράς της κυπριακής διασποράς στη Βρετανία.

Οικοδεσπότης της δεξίωσης στο παλάτι θα είναι ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος. Κατά την τετραήμερη παραμονή του στο Λονδίνο ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα γίνει επίσης δεκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ, όπως και ξεχωριστά από τον πρίγκιπα Κάρολο και τον δούκα του Κέμπριτζ Γουίλιαμ.

Στη συνάντηση με την πρωθυπουργό May θα δοθεί η ευκαιρία συζήτησης του Κυπριακού και του Brexit, όπως και άλλων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Η εκδήλωση στο παλάτι και οι συναντήσεις με τη βασιλική οικογένεια συνιστούν αναγνώριση της προσφοράς των Κυπρίων σε όλους τους τομείς της βρετανικής κοινωνίας, αλλά και ανάδειξη της σημασίας που αποδίδεται στο ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος ως χώρα-μέλος της Κοινοπολιτείας και ευρύτερα της σημασίας των διμερών δεσμών Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου.

Σημειώνεται ότι ο πρίγκιπας Κάρολος έχει επιλεγεί από τα μέλη της Κοινοπολιτείας ως ο επόμενος ηγέτης αυτού, διαδεχόμενος τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει επίσης συνάντηση με μέλη της παροικίας σε δείπνο που διοργανώνει το βράδυ της Κυριακής η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και επαφές με εκπροσώπους του χρηματοοικονομικού κέντρου του Σίτυ του Λονδίνου.

Η δεξίωση στο παλάτι θα φέρει μαζί μέλη της κυπριακής διασποράς από όλες τις κοινότητες της Κύπρου που διαπρέπουν στους τομείς τους. Μεταξύ αυτών θα είναι ο πασίγνωστος στη Βρετανία επιχειρηματίας Theo Paphitis και η πολυβραβευμένη εικαστικός Tracey Emin.

Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης ο πρίγκιπας της Ουαλίας και ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν με τους προσκεκλημένους, όπως και να δουν από κοντά σημαίνουσες εκθέσεις.

Πρόκειται για έκθεση αυθεντικών χαρτών της Κύπρου από τον λόρδο Kitchener, που την περίοδο 1878-1883 πραγματοποίησε την πρώτη πλήρη τριγωνομετρική έρευνα του νησιού και για έκθεση αρχαιοτήτων της ύστερης περιόδου του χαλκού από την Έγκωμη. Τα ευρήματα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην Έγκωμη φυλάσσονται τόσο στο Βρετανικό Μουσείο όσο και στο Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία.

Θα υπάρχει επίσης θεματική έκθεση με θέμα την ερευνητική και ακαδημαϊκή συνεργασία, με επίκεντρο το πρόγραμμα «Κοίος – Κέντρο Αριστείας», μία υποστηριζόμενη από την ΕΕ σύμπραξη του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Imperial College του Λονδίνου.

Στο τέλος της δεξίωσης αμφότεροι ο πρίγκιπας Κάρολος και ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα προβούν σε σύντομες ομιλίες./IBNA