Επαφές Αναστασιάδη στη Βρετανία: Από το κυπριακό… ως το χαλλούμι

Επαφές Αναστασιάδη στη Βρετανία: Από το κυπριακό… ως το χαλλούμι

Εφ όλης της ύλης οι συζητήσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την εκεί παραμονή του

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Σε πληθώρα θεμάτων εξαντλήθηκε η επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη Βρετανία. Από τις συζητήσεις που είχε ο τελευταίος τόσο με μέλη της βασιλικής οικογένειας όσο και με μέλη της κυπριακής παροικίας στο Λονδίνο, έπεσαν στο τραπέζι του διαλόγου το κυπριακό, οι αγγλικές βάσεις στην Κύπρο, το πρακτικό της 4ης Ιουλίου που αναζητεί η ε/κ πλευρά ως και τη θέση της Βρετανίας στο θέμα των εγγυήσεων αλλά και το χαλούμι. Αυτό τουλάχιστον λέγεται ότι συζητήθηκε και ανάμεσα στον Πρίγκιπα Κάρολο και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα που άπτονται της Κοινοπολιτείας και των μελλοντικών της δράσεων, ζητήματα που αφορούν την αειφόρο ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς επίσης και την κλιματική αλλαγή. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε, επίσης, στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας την ετοιμότητά του για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν, σημειώνοντας παράλληλα ότι η πλευρά μας ανταποκρίνεται θετικά στην πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ΓΓ των ΗΕ μέσω της κας Lute.

Σε γενικές γραμμές και σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυπριακή διπλωματία φεύγει από τη Βρετανία έχοντας στις αποσκευές της τη δέσμευση στη θέση της χώρας ότι παραμένει θετική στην κατάργηση των εγγυήσεων. Κάτι που ήθελαν διπλωμάτες να επαναβεβαιωθεί, ειδικά εφόσον οι συζητήσεις για το κυπριακό είναι σε στάση κι άπαντες ως προς την εξωτερική πτυχή του κυπριακού έχουν προσηλωθεί στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Το θέμα άλλωστε το συζήτησε ο Νίκος Αναστασιάδης και με την Theresa May, σε συνάφεια και με το ότι η έξοδος της Βρετανίας δεν επηρεάζει τις όποιες συζητήσεις για το κυπριακό. Επιχείρημα που ακούστηκε κατά κόρον κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας για να μετατεθούν οι όποιες εξελίξεις τον Ιούνιο.

Μετά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πρωθυπουργικό Γραφείο με την κ. May, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «με την Πρωθυπουργό Μέι είχαμε μια παρά πολύ δημιουργική συζήτηση που επικεντρώθηκε στα θέματα που αφορούν το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις και βεβαίως το Brexit, κάτι που απασχολεί το σύνολο των Ευρωπαίων και βεβαίως και τις διμερείς μας σχέσεις ή τις μελλοντικές μας σχέσεις αν παρ’ ελπίδα θα πραγματοποιηθεί μια έξοδος χωρίς συμφωνία. Ελπίζω ότι μέχρι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21 του μήνα θα βρεθούν τρόποι έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί με τη μια ή την άλλη μέθοδο η ομαλή έξοδος της Βρετανίας.

Όσον αφορά το Κυπριακό, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις τις πάγιες της Βρετανίας, ότι δηλαδή επιθυμεί μια λύση η οποία να βασίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, στις αρχές και αξίες τόσο του Χάρτη όσο βεβαίως και της ΕΕ. Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι επανέλαβε τη θέση ότι η Βρετανία δεν θα επιθυμούσε να συνεχίσει το ρόλο της ως εγγυήτρια δύναμη».

Χριστοδουλίδης-Hunt για Βάσεις

Το Κυπριακό, το Brexit και διμερή θέματα συζητήθηκαν νωρίτερα την Τρίτη κατά τη συνάντηση που είχαν στο Foreign Office ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Βρετανό ομόλογό του Jeremy Hunt. Στο Κυπριακό ο κ. Χριστοδουλίδης ζήτησε από τον ομόλογό του να επαναβεβαιώσει τη βρετανική θέση στο Κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, όπως δημόσια είχε εκφραστεί από τον τέως υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Philip Hammond, βάσει της οποίας το Λονδίνο δε διεκδικεί ρόλο εγγυήτριας δύναμης μέσα στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και ότι είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί ό,τι συμφωνήσουν οι δύο πλευρές στην Κύπρο.

Παράλληλα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε δημόσια τοποθέτηση από τη βρετανική κυβέρνηση που να ξεκαθαρίζει ότι το Brexit δεν επηρεάζει και δεν αποτελεί τροχοπέδη για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, όπως φαίνεται να ισχυρίζεται η Τουρκία. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, με τον κ. Χριστοδουλίδη να ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν τα όποια επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών, ούτε μόνιμη παρουσία ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο μέσα στο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού. Τέθηκε επίσης το ζήτημα της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο η Βρετανία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο ως συντάκτρια των σχετικών ψηφισμάτων.

Συζητήθηκαν επίσης τρόποι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη έγκριση μιας συμφωνίας του Brexit μεταξύ με Λονδίνου-Βρυξελλών από το βρετανικό κοινοβούλιο και στην αποφυγή του «no deal».

Τα ίδια από την Τουρκία

Κι όλα αυτά ενώ από τα κατεχόμενα μεταδίδονταν ότι ο νέος Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Mustafa Şentop, ανέφερε κατά την εκεί επίσκεψή του ότι «θεωρούμε πως δεν έχει νόημα να ξεκινήσουν ξανά διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που δεν υπάρχει κοινό όραμα μεταξύ των πλευρών». Εξέφρασε ικανοποίηση για τα ΜΟΕ που εξαγγέλθηκαν μετά τη συνάντηση των ηγετών στις 26 Φεβρουαρίου, ευχόμενος να συμβάλουν στη δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Ωστόσο, συνέχισε, το πιο σημαντικό είναι να αποδεχθούν οι Ε/κ την πολιτική ισότητα και τη δημιουργία ενός συνεταιρισμού στη βάση της ισότητας. Δεν μπορεί να είναι εφικτή η δημιουργία ενός συνεταιρισμού, που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα, χωρίς την αλλαγή της νοοτροπίας των Ελληνοκυπρίων που βλέπουν τους Τουρκοκυπρίων ως μειονότητα, υποστήριξε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων άρχισε το 1968 στη Βηρυτό και συνεχίζεται ακόμα, δήλωσε από την πλευρά του ο Mustafa Akinci λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν ζητούν κάτι περισσότερο από τα δικαιώματά τους. Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, είπε ότι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στον πλούτο γύρω από το νησί και πρόσθεσε ότι η Ανατολική Μεσόγειος αντί να γίνει μια περιοχή έντασης και αντιπαράθεσης, πρέπει να παραχθούν ιδέες που θα βασίζονται στη συνεργασία και όλοι θα επωφεληθούν. Είναι προϋπόθεση, συνέχισε, αντί να αποκλείονται οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία να ακολουθηθούν συνετοί δρόμοι που θα είναι ανοικτοί σε συνεργασίες./IBNA