Επαναφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της πΓΔ της Μακεδονίας στην κανονικότητα

Επαναφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της πΓΔ της Μακεδονίας στην κανονικότητα

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοίνωσε την εξέταση του αιτήματος της σχισματικής Εκκλησίας της πΓΔ της Μακεδονίας, για την ανάληψη πρωτοβουλίας επαναφοράς της Εκκλησίας στην κανονικότητα, υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχριδών.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό την προεδρία της Α.Θ. Παναγιότητος κ.κ. Βαρθολομαίου, εξετάστηκε το αίτημα της σχισματικής Εκκλησίας της πΓΔ της Μακεδονίας, που υποστηρίχθηκε και με επιστολή του Πρωθυπουργού Zoran Zaev, για ανάληψη πρωτοβουλίας επαναφοράς της Εκκλησίας της χώρας στην κανονικότητα υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχριδών.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να επιληφθεί και να πράξει τα δέοντα πάντα από τους απαράβατους όρους των ιστορικοκανονικών αρμοδιοτήτων και προνομίων του Πρωτόθρονου Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Να θυμίσουμε ότι ο Πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας Zoran Zaev είχε επισκεφθεί στις 10 Απριλίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου είχε γίνει δεκτός από την ΑΘΠ τον κ.κ. Βαρθολομαίο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του IBNA, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν επαφές και συζητήσεις με υψηλόβαθμους διπλωματικούς υπαλλήλους και στελέχη της Εκκλησίας της πΓΔ της Μακεδονίας, όπου καθορίστηκε και το πλαίσιο της επαναφοράς της τοπικής Εκκλησίας στην κανονικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και στην συναίνεση της διευθέτησης της επίλυσης της διαφοράς στο ονοματολογικό μεταξύ Ελλάδας και πΓΔ της Μακεδονίας.

Η «Μακεδονική» Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας είναι η σχισματική Εκκλησία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η οποία και προέκυψε από την διάσπαση των τριών νοτιότερων επαρχιών της Σερβικής Εκκλησίας, δηλαδή των μητροπόλεων Σκοπίων, Ζλετόβου-Στρωμνίτσας, Αχρίδας – Βιτωλίων, τον Οκτώβριο του 1958 και ως σήμερα δεν αναγνωρίζεται από καμιά άλλη ορθόδοξη Εκκλησία.

Με την ίδρυση της το 1958 βρίσκονταν σε κανονική ενότητα με το Σερβικό Πατριαρχείο και ο πρώτος επίσκοπος της χειροτονήθηκε από τον Σέρβο Πατριάρχη. Το 1967 όμως ανακήρυξε το αυτοκέφαλο της με αποτέλεσμα η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας, το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, κήρυξε την ηγεσία της «Μακεδονικής» Εκκλησίας σχισματική. Το 2005 και μετά από διάλογο που δεν κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ του Πατριαρχείου της Σερβίας και της σχισματικής Εκκλησίας, το Πατριαρχείο της Σερβίας προχώρησε στην επανίδρυση της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας./IBNA