Επανέρχεται δυναμικά η πυρηνική ενέργεια στα Βαλκάνια;

Επανέρχεται δυναμικά η πυρηνική ενέργεια στα Βαλκάνια;

Φαίνεται πως, ναι.

Τα όσα ειπώθηκαν τουλάχιστον, στο 4ο Central and Eastern Europe Nuclear Energy Summit, το οποίο διεξήχθη στη Βουδαπέστη και το οποίο οργάνωσε η Βρετανία, αυτό καταδεικνύουν…

«Δίχως την επέκταση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από πυρηνική ενέργεια στην βιομηχανική ζώνη Paks, η Ουγγαρία δεν μπορεί να διασφαλίσει την απαιτούμενη επάρκεια στον τομέα του ηλεκτρισμού», φέρεται να δήλωσε ο János Süli, αρμόδιος υπουργός για τον ανασχεδιασμός και την αναβάθμιση της εν λόγω μονάδας.

Πόσο συμβατή είναι, όμως, αυτή η επιλογή με τους κανόνες της Ε.Ε. και τους στόχους που έχουν τεθεί για την μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και την προστασία του περιβάλλοντος;

«Οι στόχοι κατά της κλιματικής αλλαγής μπορούν να επιτευχθούν μόνον εάν η πυρηνική ενέργεια αποτελεί μέρος του ενεργειακού μείγματος, για τον λόγο αυτό η Ουγγαρία επέλεξε να υποστηρίξει την πυρηνική ενέργεια» σημείωσε ο János Süli, συμπληρώνοντας ότι «είναι στρατηγικός μας στόχος να εξασφαλίσουμε για τους πολίτες και την οικονομία μία φθηνή, διαρκώς διαθέσιμη και ασφαλή πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η εγγύηση μας είναι η ανέγερση δύο νέων πυρηνικών μονάδων».

Στην Ουγγαρία σήμερα λειτουργούν τέσσερις μονάδες πυρηνικής ενέργειας στη βιομηχανική ζώνη Paks και αναμένεται η κατασκευή ακόμη δύο μονάδων στον ίδιο χώρο, οι οποίες θα είναι έτοιμες το 2025, το αργότερο το 2030.

Πρόκειται για μία επένδυση 10,5 δισ. ευρώ.

Ανάλογες επενδυτικές ευκαιρίες στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης φαίνεται πως βλέπει η Βρετανία στην Ρουμανία.

Η ενίσχυση με δύο επιπλέον αντιδραστήρων πεπιεσµένου ύδατος CANDU του κεντρικού πυρηνικού σταθμού στην περιοχή Cernavoda – μία επένδυση ύψους 5,7 δις. ευρώ- και η κατασκευή ενός αποθετηρίου αποβλήτων χαμηλής και μέσης ραδιενέργειας, η οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, φαίνεται πως προσελκύει το ενδιαφέρον.

Προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται πως κινείται και η Πολωνία.

Η Βαρσοβία σκοπεύει να προχωρήσει στην ανέγερση νέας πυρηνικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, δυναμικότητας 6.000 MW, η οποία, ιδανικά, θα είναι έτοιμη να τεθεί σε λειτουργία έως το 2035.

Την ίδια στιγμή, η Βουλγαρία αναζητά λύσεις για τον πυρηνικό σταθμό Kozloduy.

Η Τσεχία, η οποία διαθέτει δύο πυρηνικούς σταθμούς -Temelin και Dukovany-  με δύο αντιδραστήρες ο καθένας, εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης των υποδομών της.

Ο πρωθυπουργός τής χώρας, Andrej Babiš, ωστόσο εχθές επιβεβαίωσε την πληροφορία που ήθελε την κυβέρνηση να επιλέγει, εντέλει, να μην χρηματοδοτήσει την ανέγερση νέων αντιδραστήρων για λογαριασμό τής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ČEZ, αλλά να ενισχύσει τον ήδη υπάρχοντα πυρηνικό σταθμό Dukovany.

Ενδιαφέρον σε κάθε περίπτωση από την Ρωσία, τις Η.Π.Α. και την Κίνα φαίνεται πως έχει ήδη εκδηλωθεί για την εμπλοκή τους στην κατασκευή νέων αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Temelin.

Σημειώνεται, ότι τα προηγούμενα συνέδρια πραγματοποιήθηκαν στην Πράγα, στην Βαρσοβία και στο Βουκουρέστι…. / IBNA