Επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Βαρθολομαίος: «Πιστεύουμε στο διάλογο για να επιλύουμε τα προβλήματα»

Κύριλλος: «’Ολοι μας εκπροσωπούμε την ενότητα της αποστολής μας. Πιστεύουμε πως και σήμερα ο Θεός θα είναι μαζί μας»

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη για να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Το βασικό θέμα της συνάντησης είναι το αίτημα μέρους τής Ουκρανικής εκκλησίας να γίνει αυτοκέφαλη και να ανεξαρτοποιηθεί από το πατριαρχείο της Μόσχας. To Οικουμενικό Πατριαρχείο βλέπει θετικά το θέμα τού αυτοκέφαλου τής εκκλησίας τής Ουκρανίας, γεγονός που δεν ικανοποιεί τη Μόσχα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε θερμά τον Πατριάρχη Μόσχας, και σε δηλώσεις του εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του «κάθε φορά που συναντιόμαστε, χαιρόμαστε εκατέρωθεν καθώς βρίσκουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Πιστεύουμε στο διάλογο. Όταν οι πολιτικοί ηγέτες δια του διαλόγου προσπαθούν να επιλύσουν τα προβλήματα των χωρών τους, εμείς οι θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να χρησιμοποιούμε το όργανο του διαλόγου το Θεόσταλτο, για να επιλύουμε τα υπάρχοντα προβλήματα».

Ο Πατριάρχης Κύριλλος δήλωσε ότι «οι εκκλησίες μας ήρθαν πολλές φορές αντιμέτωπες με προβλήματα  τα οποία προκύπτουν και οφείλονται σε θέματα του έξω κόσμου. Κάθε φορά, με τη βοήθεια του Θεού, βρίσκαμε απαντήσεις και ξέραμε πώς να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν. Μιλήσατε σωστά για το διάλογο. Κι όμως, πιστεύω πως υπάρχουν διαφορές στο διάλογο που διεξάγουν οι πολιτικοί με αυτόν που διεξάγουμε εμείς.  Στους πολιτικούς, ο καθένας υπερασπίζει τα συμφέροντα της χώρας του. Ο διάλογος που διεξάγουμε εμείς εντός της εκκλησίας έχει διαφορετικό χαρακτήρα. Ναι μεν, εκπροσωπούμε τις εκκλησίες μας, αλλά όλοι μας εκπροσωπούμε την ενότητα των εκκλησιών μας και την αποστολή μας στον κόσμο αυτό. Ο διάλογος διεξάγεται εντός τού ενός σώματος Αγίας και Αποστολικής εκκλησίας, για αυτό (και) έχουμε περισσότερη ευθύνη. Ποτέ δεν κάναμε κάτι εντός της Οικουμενικής Ορθοδοξίας.  Διότι έχουμε ευθύνη για ολόκληρο το σώμα της Εκκλησίας…. πιστεύουμε πως και σήμερα ο Θεός θα είναι μαζί μας»…… / IBNA