Επίσημη επίσκεψη Νίκου Κοτζιά στην Κίνα

Επίσημη επίσκεψη Νίκου Κοτζιά στην Κίνα

Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί στην πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προσκεκλημένος του Κινέζου ομολόγου του Wang Yi για επίσημη επίσκεψη, όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΞ της Λ.Δ. της Κίνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του IBNA τη Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018, ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Song Tao, Επικεφαλής του International Liaison Department του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λ.Δ της Κίνας, ενώ αργότερα θα έχει διμερή συνάντηση με τον Wang Yi State Κρατικό Σύμβουλο της Λ.Δ της Κίνας και Υπουργό Εξωτερικών.

Στη συνάντηση των δυο ΥΠΕΞ, θα συζητηθούν διμερή θέματα, οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Νίκος Κοτζιάς και Wang Yi θα κάνουν αποτίμηση των κοινών δράσεων των δυο χωρών και τον τρόπο ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, το επενδυτικό σχέδιο «One Belt, One Road» στο οποίο η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος καθώς και την κοινή πρωτοβουλία του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών. Στη συνέχεια θα δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου στα μέσα επικοινωνίας.

Την Τρίτη 28 Αυγούστου, ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα συνεχίσει τις υψηλού επιπέδου επαφές στην Λ.Δ. της Κίνας με τον Wang Qishan Αντιπρόεδρο της Λ.Δ. της Κίνας και τον Yang Jiechi Διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Υποθέσεων.

Στη συνέχεια ο Νίκος Κοτζιάς θα επισκεφθεί την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών όπου θα απευθύνει ομιλίαμε θέμα «Ελλάδα – Κίνα: Κοινά και διαφορετικά. Παρελθόν και μέλλον», ενώ θα υπογραφεί ΜοU μεταξύ του CASS και του Υπουργείου Εξωτερικών, με στόχο να αποτελέσει το γενικό πλαίσιο συνεργασίας των δύο φορέων στον τομέα της έρευνας.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το CASS αποτελεί τον σημαντικότερο κρατικό ερευνητικό – ακαδημαϊκό φορέα για τις κοινωνικές επιστήμες στην Κίνα, ενώ έχει χαρακτηριστεί από το αμερικανικό περιοδικό Foreign Affairs ως «η μεγαλύτερη δεξαμενή σκέψης στην Ασία». Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα συμμετάσχει σε στρογγυλή τράπεζα όπου θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και ιδέες με την επιστημονική κοινότητα της Λ.Δ. της Κίνας.

Η επίσημη επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη του στη Σαγκάη στις 29 Αυγούστου, πόλη που θεωρείται κύριος φορέας της σύγχρονης οικονομίας της Κίνας, καθώς επίσης κι ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά, εμπορικά, οικονομικά και βιομηχανικά της κέντρα. Στη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα έχει σημαντικές επαφές με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, όπως ο Αντιδήμαρχος της Σαγκάης, υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις, κ. Xu Kunlin, καθώς και με επιχειρηματικούς φορείς, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της COSCO, κ. Xu Lirong. Tέλος, θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Σαγκάης.

Ο Νίκος Κοτζιάς στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Βιέννη όπου θα συμμετάσχει στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich), 30-31 Αυγούστου./ΙΒΝΑ