Επίδομα στέγασης για πάνω από 1,2 εκατ. πολίτες

Επίδομα στέγασης για πάνω από 1,2 εκατ. πολίτες

Το νέο  επίδομα στέγασης και η διεύρυνση του αριθμού των ωφελούμενων που θα ξεπερνούν τα 1,2 εκατ. “κλείδωσαν” κατά τη σημερινή διαπραγμάτευση της  αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου με τους δανειστές, ενώ αύριο αναμένεται να οριστικοποιηθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό μένει να «κλειδώσει» το ανώτατο ατομικό εισοδηματικό όριο (με το πιθανότερο να κινείται πέριξ των 8.000-8.500 ευρώ), βάση του οποίου από 1η Ιανουαρίου 2019 θα καταβάλλεται επίδομα στέγασης για την κάλυψη μέρους είτε του ενοικίου, είτε της δόσης του στεγαστικού δανείου.

Ο αριθμός των οφελούμενων ήταν το κρίσιμο μέγεθος, καθώς το ποσό της χρηματοδότησης έχει συμφωνηθεί από την προηγούμενη αξιολόγηση και αφορά (αρχικό προϋπολογισμό) 600 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζεται να διανεμηθούν σε περίπου 550.000 οικογένειες.

Ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, το ύψος της επιδότησης  θα ξεκινάει από 50 ευρώ για τριμελή οικογένεια και μπορεί να φτάνει και τα 150 ευρώ για τετραμελή, καθώς θα δοθεί έμφαση στον αριθμό των παιδιών. Επίσης, ξεκαθαρίστηκε ότι όσοι έχουν ήδη ενταχθεί στις προβλέψεις του Νόμου Κατσέλη, δεν θα μπορούν να ενταχθούν και στο νέο στεγαστικό πρόγραμμα, δηλαδή δεν θα δικαιούνται ένταξη και στο νέο ευνοϊκό πρόγραμμα επιδότησης.

Όσον αφορά στο πιλοτικό πρόγραμμα πιστοποίησης της αναπηρίας που εφαρμόζεται στην Αττική και την υποχρέωση για νομοθετική παρέμβαση ώστε να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο, οι δύο πλευρές κατέληξαν να δοθεί επιλέον χρόνος προκειμένου να αυξηθεί ο όγκος των αιτήσεων και των αποφάσεων για να μπορέσει η Παγκόσμια Τράπεζα να προχωρήσει στην αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος, ώστε στη συνέχεια να δοθεί το πράσινο φως για καθολική εφαρμογή…. / IBNA