Επέκταση του Turkish Stream προς τη Σερβία

Επέκταση του Turkish Stream προς τη Σερβία

Τον Μάρτιο του 2019 ξεκινάει, στο έδαφος της Σερβίας, η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδεθεί με τον αγωγό Turkish stream. Όπως ανέφερε ο Γενικός διευθυντής της δημόσιας επιχείρησης φυσικού αερίου της Σερβίας (SrbijaGas) Dushan Bajatovic, οι εργασίες για την κατασκευή του τμήματος του αγωγού από τα βουλγάρικα έως τα ουγγρικά σύνορα, θα αρχίσουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου το 2019 και θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2020.

Το τμήμα του αγωγού που θα διασχίζει τη Σερβία θα είναι μήκους 403 χιλιομέτρων και θα κοστίσει περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.  Η χρηματοδότηση του θα εξασφαλιστεί από ιδιωτικούς πόρους και για αυτό τον λόγο, εντός του τρέχοντος μήνα, θα γίνει  προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από εταιρίες που επιθυμούν την εκμετάλλευση του αγωγού με ορίζοντα εικοσαετίας, ανέφερε ο Dushan Bajatovic σε συνέντευξη του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό.  Συμπλήρωσε δε ότι σε μία πρώτη, άτυπη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έγινε ήδη, συμμετοχή δήλωσαν η σερβική SrbijaGas, η ρώσικη GasProm, η ουγγρική MET όπως επίσης και μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες παροχής φυσικού αερίου.

Ο κ. Bajatovic επισήμανε ότι «στην διαδικασία υλοποίησης του έργου κατασκευής αγωγού που θα συνδεθεί με τον Turkish Stream έχει τηρηθεί η ευρωπαϊκή και σερβική νομοθεσία, πληρούνται τα οικονομικά κριτήρια αποδοτικότητας του έργου και μόνο πολιτικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να το σταματήσουν».

Μετά την ακύρωση κατασκευής του ρωσικού αγωγού South Stream, το 2014, εξαιτίας των αντιρρήσεων που εξέφρασε η Ε.Ε. η Σερβία προσπαθεί να ενταχθεί σε νέα πρότζεκτ που θα της παρέχουν ενεργειακή ασφάλεια από τη μία και από την άλλη θα την αναδείξουν σε διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου.

Η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας είχε απορρίψει τότε το έργο διότι η GasProm εμφανίζονταν ως κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του South Stream ενώ ήταν παράλληλα και η εταιρία παραγωγός του αερίου, κάτι που δεν επιτρέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Στην περίπτωση διασύνδεσης με τον Turkish Stream η σερβική κυβέρνηση ενέκρινε ένα διαφορετικό ιδιοκτησιακό καθεστώς του αγωγού όπου καμία εταιρία παραγωγής αερίου δεν θα μπορεί να έχει το πλειοψηφικό πακέτο ων μετοχών. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε στην Επιτροπή Ενέργειας της Ε.Ε. στις αρχές Δεκεμβρίου και αναμένεται να εξεταστεί έως τις 5 Φεβρουαρίου του 2019./IBNA