«Εξοικονομώ» στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

«Εξοικονομώ» στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Με επιπλέον 32 εκατομμύρια δολλάρια ενισχύει τον τομέα της ενέργειας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη η Παγκόσμια Τράπεζα.

Με σειρά παρεμβάσεων στο σύνολο των δημόσιων κτιρίων της χώρας και με στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη με την σύμπραξη της Παγκόσμιας Τράπεζας περνά σε μία νέα εποχή, κοιτάζοντας προς την Ευρώπη.

Η Παγκόσμια Τράπεζα στηρίζει από το 2014 την χώρα με σκοπό την διαμόρφωση του πλαισίου εκείνου που θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις και θα δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα, οι χώροι περισσότερων από 60 σχολείων και νοσοκομείων αναβαθμίστηκαν, με επεμβάσεις που αποσκοπούσαν στην μείωση των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου για θέρμανση και ψύξη, με αποτέλεσμα να επωφεληθούν άμεσα περισσότεροι από 500.000 μαθητές και ασθενείς.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις αναβαθμισμένες δημόσιες εγκαταστάσεις μειώθηκε κατά 60%, εξοικονομώντας  περί τα  512.000 MWh και περιορίζοντας σημαντικά τις εκπομπές ρύπων.

Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο «σπάταλες» από ενεργειακή άποψη της Ευρώπης, με τις μεγαλύτερες απώλειες να οφείλονται στην ανεπάρκεια των υποδομών, γεγονός που υποβαθμίζει την καθημερινότητα των πολιτών της.

Η χώρα στο σύνολο της με βάση τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η Παγκόσμια Τράπεζα χρειάζεται άμεσες επενδύσεις ύψους 860 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός στα κτίρια με σκοπό την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Η προσέλκυση επενδύσεων θα συμβάλλει στην μείωση του κόστους των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και στην πιο αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος.

Η Ενεργειακή Απόδοση είναι πράγματι ένα από τα σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει και διαχειριστεί κάθε χώρα και η μείωση της κατανάλωσης και της σπατάλης ενέργειας αποκτά διαρκώς αυξανόμενη σημασία εντός της Ε.Ε…. / IBNA