Ενημέρωση θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας από τον Boyko Borissov για τη Βάρνα.

Ενημέρωση θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας από τον Boyko Borissov για τη Βάρνα.

Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα θα ενημερώσει τις επόμενες ώρες ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Boyko Borissov για τις συνομιλίες στη Βάρνα, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε του δείπνου εργασίας στη Συνάντηση των ηγετών ΕΕ και Τουρκίας.

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός, θα ενημερώσει τον Έλληνα ομόλογο του για τα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος που απασχόλησαν τις συζητήσεις μεταξύ των Recep Tayyip Erdogan, Donald Tusk, Jean Claude Juncker και Boyko Borissov, ήτοι η κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, η ένταση στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ καθώς και το προσφυγικό.

H σύνοδος Ε.Ε-Toυρκίας που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου στο παλάτι Evksinograd στη Βάρνα της Βουλγαρίας, παρότι τις προηγούμενες μέρες υπήρξε σοβαρή ένταση μεταξύ των δυο πλευρών, τελικά με τη συμφωνία για την επανέναρξη των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας έκλεισε θετικά, «αφήνοντας πίσω τις κακές σχέσεις» όπως τόνισε στη συνέντευξη τύπου ο Recep Tayyip Erdogan.

Στη συνέντευξη Τύπου διαφάνηκε καθαρά η πίεση που άσκησαν οι Ευρωπαίοι  ηγέτες προς τον Τούρκο πρόεδρο τόσο για τον οδικό χάρτη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας όσο και για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης μετά τη σύλληψη τους για παράνομη είσοδο στην Τουρκία καθώς και για τη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο J.C. Juncker εξέφρασε την ελπίδα πως το θέμα των 2 Ελλήνων στρατιωτικών θα μπορούσε να βρεθεί λύση πριν το Πάσχα,

Ο Recep Tayyip Erdogan όπως είχε ανακοινώσει παρέδωσε στους Ευρωπαίους ηγέτες βίντεο και εικόνες σε εξωτερικές μνήμες από το Αφρίν σχετικά με τη δράση των Κούρδων στην περιοχή, όπως τους έδωσε στοιχεία και εικόνες για την φιλοξενία των προσφύγων στην Τουρκίας.

Donald Tusk και Jean Claude Juncker, παρότι τόνισαν την τήρηση των συμφωνηθέντων από τη μεριά της Τουρκίας στο προσφυγικό, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στα βήματα προόδου που πρέπει να κάνει η Τουρκία πάνω στον οδικό χάρτη της ενταξιακής της πορείας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου της κράτησης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών, την βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Afrin.

Από τη μεριά του ο Τούρκος Πρόεδρος αφού τόνισε πως πιστεύει πως ξεπεράστηκε η δύσκολη περίοδος στις σχέσεις Τουρκίας-E.E. O Recep Tayyip Erdogan υπενθύμισε πως η Τουρκία φιλοξενεί 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και πως τηρεί τη συμφωνία. «Πήραμε 1.8 δισεκατομμύρια Ευρώ από τα πρώτα 3 δισεκατομμύρια κι ελπίζουμε και για τα άλλα 3 δισεκατομμύρια» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.

Τέλος, ο Recep Tayyip Erdogan εξέφρασε την ελπίδα για την άρση της βίζας στους τούρκους πολίτες ενώ  μίλησε για «στρατηγική μακροχρόνια σχέση με την Ε.Ε». Για την Κύπρο ανέφερε πως «η Ε.Ε. πρέπει να συμπεριφέρεται δίκαια με το θέμα της Κύπρο , γιατί μόνο έτσι θα συμβάλλει σε μια λύση. Όσο για τις «παράνομες» ενέργειες εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, στον μηχανισμό λήψης αποφάσεων τέτοιων ενεργειών θα πρέπει να ενταχθούν και οι Τουρκοκύπριοι». Για να καταλήξει ο Τούρκος Πρόεδρος πως η εμπιστοσύνη με την Ε.Ε. επανέρχεται.

Το θετικό κλίμα που επικρατούσε στο τέλος της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας, μένει να αποδειχτεί στο επόμενο χρονικό διάστημα από τις κινήσεις της Τουρκίας.

Άτυπη διμερής συνάντηση BorissovErdogan

Πριν το δείπνο εργασίας της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός της προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ Βουλγαρίας Boyko Borissov είχε άτυπη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ, υπήρχε προγραμματισμός για επίσημη συνάντηση των δυο ηγετών, όμως με παρέμβαση από τη μεριά της ΕΕ, υποβαθμίστηκε σε άτυπη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και των επενδύσεων, των μεταφορών, του προσφυγικού καθώς και των σχέσεων με την Ρωσία./ΙΒΝΑ