Ενδιαφέρον από Ρουμανία για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ

Ενδιαφέρον από Ρουμανία για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ

Δύο δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου κατατέθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, με την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης των προσφορών να ξεκινά μέσα στην εβδομάδα.

Στην «μάχη» της διεκδίκησης του ΔΕΣΦΑ διασταυρώνουν τα ξίφη τους αφενός η κοινοπραξία τριών μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών που μετέχουν και στον αγωγό φυσικού αερίου TAP, αφετέρου η κοινοπραξία των μικρότερων εταιρειών Reganosa και Transgaz, η οποία όμως ενισχύθηκε σημαντικά με την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη.

Ειδικότερα, δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν οι:

  • Κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A. (Ιταλία), Enagás Internacional S.L.U. (Ισπανία) και Fluxys S.A. (Βέλγιο)
  • Κοινοπραξία εταιρειών Regasificadora del Noroeste S.A. (Ισπανία), Reganosa Asset Investments S.L.U. (Ισπανία), S.N.T.G.N. Transgaz S.A. (Ρουμανία) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD)

Σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα, Εφίζιο Λουίτζι Μάρας, στηρίζει την προσπάθεια της υπό την ιταλική SNAM κοινοπραξίας, σημειώνοντας ότι «αντιλαμβάνομαι ότι, ιδιαίτερα σε αυτήν την οικονομική συγκυρία, το τίμημα έχει την σημασία του για αυτού του είδους τις συναλλαγές και αυτό είναι το σωστό. Όμως αυτό που προέχει, κοιτάζοντας το μέλλον, είναι και η ποιότητα, η αξιοπιστία και η στιβαρότητα του εταίρου που επιλέγεται. Ο όμιλος που θα προκριθεί πρέπει να είναι σε θέση να μοιραστεί την τεχνογνωσία, την αποτελεσματικότητα, το στρατηγικό του όραμα και να εξασφαλίσει ένα επιτυχημένο μέλλον στην ΔΕΣΦΑ, αναδεικνύοντας τα δυνατά σημεία και τις ιδιαίτερες ελληνικές δεξιότητες, που υπάρχουν και πρέπει να αξιοποιηθούν».

Σε κάθε περίπτωση ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι μεγάλος, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον γενικότερα για την αγορά φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Ο ΔΕΣΦΑ έχει στην κυριότητα του, λειτουργεί, συντηρεί, διαχειρίζεται, εκμεταλλεύεται και αναπτύσσει το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου και τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ρεβυθούσα.

Το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ, τερματίζοντας τον προηγούμενο.

Η πώληση του ΔΕΣΦΑ εκκρεμεί από το 2013, ενώ η τελευταία απόπειρα πώλησης έγινε χωρίς επιτυχία το 2016 στην αζέρικη Socar.

Ο νέος διαγωνισμός αφορά και πάλι στην πώληση του 66% των μετοχών (31% ΤΑΙΠΕΔ και 35% ΕΛΠΕ) της επιχείρησης…. / IBNA