Ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου ΗΠΑ συμφώνησαν Χριστοδουλίδης Pompeo.

Ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου ΗΠΑ συμφώνησαν Χριστοδουλίδης Pompeo.

Την ικανοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις επαφές του στις ΗΠΑ, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, αμέσως μετά τις συναντήσεις του με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo και τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών Wess Mitchell την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 στην Washington.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπέγραψε με τον Wess Mitchell «Δήλωση Προθέσεων» για την στρατηγική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Κύπρου ΗΠΑ. Τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση των δυο Υπουργών Εξωτερικών σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ήταν τρία.

Η ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα ήταν το πρώτο θέμα που απασχόλησε τις συζητήσεις. Η κοινή επιθυμία για συνεργασία αφορά ιδιαίτερα τον τομέα της ασφάλειας και καθόρισε τον σχεδιασμό για τις επόμενες κινήσεις των δυο χωρών.

Το δεύτερο θέμα αφορούσε , σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στις εξελίξεις της περιοχής μέσα από τις τριμερής συνεργασίες που έχει σχηματίσει με τα γειτονικά κράτη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΙΒΝΑ, συζητήθηκε η συμμετοχή των ΗΠΑ στην τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ που θα λάβει χώρα το επόμενο διάστημα.

Τέλος το Κυπριακό ήταν το τρίτο θέμα που συζητήθηκε μεταξύ Pompeo Χριστοδουλίδη, όπου η ΗΠΑ εξέφρασαν την στήριξη τους τόσο στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ όσο και στις προσπάθειες της Jane Holl Lute. Επίσης υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων που είναι σημαντικό ζήτημα για την επίλυση του Κυπριακού.

Όπως σημείωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης η ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας των δυο χωρών δεν στρέφεται ενάντια σε όποια τρίτη χώρα, αλλά είναι μέρος της θετικής ατζέντας ώστε να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις  και κοινά προβλήματα.

Όσον αφορά τις τουρκικές απειλές ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να ακολουθήσει την ίδια τακτική, καθώς η Κύπρος ενεργεί σύμφωνα με τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας του 1982. «Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε δημόσιο διάλογο με την Τουρκία» σημείωσε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών για τις απειλές εναντίον της ExxonMobil αλλά και των άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και γίνονται μέσα στο πλαίσιο της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. «Οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί συνεχίζονται κανονικά και εκείνο που πράττουμε είναι να προβαίνουμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες, ειδικότερα προληπτικά, έτσι ώστε να μην υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα» κατέληξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης./IBNA