Ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου Σερβίας αποφάσισαν Αναστασιάδης Vucic

Ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου Σερβίας αποφάσισαν Αναστασιάδης Vucic

Τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic υποδέχτηκε στη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 στο πλαίσιο της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου μεταξύ των δυο χωρών.

Μετά από την τελετή επίσημης υποδοχής, οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ΄ ιδίαν συνάντηση, ενώ στο περιθώριο της συνάντησης, Υπουργοί των δύο Κυβερνήσεων παρακάθισαν σε μεταξύ τους κατ΄ ιδίαν συναντήσεις για θέματα των αρμοδιοτήτων τους. Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, υπεγράφησαν Μνημόνια Συναντίληψης μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Σερβίας.

Συγκεκριμένα, υπεγράφησαν: Μνημόνιο Συναντίληψης Πολιτικών Διαβουλεύσεων, Μνημόνιο Συναντίληψης για Συνεργασία στον τομέα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, Μνημόνιο Συναντίληψης για Συνεργασία σε Θέματα Διασποράς και Μνημόνιο Συναντίληψης για Συνεργασία στον τομέα της Εκπαίδευσης, και Μνημόνιο Συναντίληψης για Συνεργασία στον τομέα του Αθλητισμού.

Από την Κυπριακή πλευρά συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και ο Επίτροπος Προεδρίας αρμόδιος για θέματα αποδήμων Φώτης Φωτίου.

Στη συνέχεια Νίκος Αναστασιάδης και Aleksandar Vucic, προέβησαν σε κοινή συνέντευξη τύπου. Ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο για μια νέα τριμερή συνεργασία μεταξύ Κύπρου Ελλάδας και Σερβίας, με στόχο την προαγωγή της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και μαζί με την Ελλάδα και ευελπιστώ πως σύντομα, νωρίς το 2019, θα έχουμε θετικές ανακοινώσεις», συμπλήρωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Σέρβος Πρόεδρος, Aleksandar Vucic, επιβεβαίωσε ότι την επόμενη χρονιά θα γίνουν δύο σημαντικές συναντήσεις, η Τρίτη διακυβερνητική διάσκεψη Κύπρου-Σερβίας και η Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Σερβίας.

Οι συζητήσεις των δυο ανδρών περιστράφηκαν σε διμερή και περιφερειακά ζητήματα, ενώ έγινε ενημέρωση από την πλευρά του Νίκου Αναστασιάδη, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ο Σέρβος Πρόεδρος ενημέρωσε για τον διάλογο Βελιγραδίου Πρίστινα και τις τελευταίες εξελίξεις μεταξύ των δυο χωρών. Επίσης συζητήθηκε και η Ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας αλλά και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Μετά το πέρας της 2η Διακυβερνητικής Συνόδου εκδόθηκε Κοινό Ανακοινωθέν αναφορικά με την Σύνοδο./ΙΒΝΑ