Ενίσχυση και διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας Κίνας

Ενίσχυση και διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας Κίνας

Πρόσκληση Τσίπρα στον Xi για επίσημη επίσκεψη στη Ελλάδα μετέφερε ο Νίκος Κοτζιάς.

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του Κινέζου ομολόγου του Wang Yi κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ στο Πεκίνο την πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Αξιοσημείωτη ήταν η κίνηση του Κινέζου ΥΠΕΞ να εναγκαλιστεί με τον Έλληνα ομόλογο του, κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο για την ιδιοσυγκρασία των Κινέζων, κάτι που υποδηλώνει και το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών αλλά και της προσωπικής συνεργασίας των δυο ανδρών.

Η συνάντηση που κράτησε περισσότερο από μία ώρα από τον αρχικό προγραμματισμένο χρόνο, συμπεριελάμβανε τετ-α-τετ των δυο Υπουργών, διευρυμένες συνομιλίες καθώς και γεύμα εργασίας.

Στις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στη διμερή συνεργασία και τις εξελίξεις και τις προοπτικές στην ΝΑ Ευρώπη καθώς τις σχέσεις ΕΕ- Κίνας.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου του Νίκου Κοτζιά και του Wang Yi, έγινε αναφορά για ολοένα και περισσότερο διευρυνόμενη συνεργασία των δυο πλευρών όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και στους τομείς του τουρισμού, των πολιτιστικών σχέσεων και τις επαφές μεταξύ των πολιτών των δυο χωρών.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επεσήμανε την σημασία της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, αποσαφηνίζοντας ότι στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ασκεί, η Ελλάδα απαιτεί και εκτιμά τον σεβασμό και όταν την σέβονται, εκείνη ανταποκρίνεται θετικά.

Ο Νίκος Κοτζιάς, αναφέρθηκε στην θετική ατζέντα συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δυο χώρες, όπως η πρωτοβουλία του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών και η συνεργασία στο σχέδιο «μια ζώνη ένας δρόμος» (OBOR). Τονίστηκε η αναγκαιότητα για αύξηση των ανταλλαγών επισκέψεων υψηλού επιπέδου, καθώς και η θέσπιση ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών για την ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως τα Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή και τα ευρωπαϊκά θέματα.

Ως προς τα περιφερειακά ζητήματα, ο Νίκος Κοτζιάς ανέπτυξε της πρωτοβουλίες της Ελλάδας, με έμφαση στην Βαλκανική και την Ν.Α. Μεσόγειο, αναδεικνύοντας τον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας για την ευρύτερη περιοχή, μέχρι τη Μέση Ανατολή. Αναφέρθηκε επιπλέον στην επίλυση του ονοματολογικού και στις προοπτικές του Κυπριακού.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, αναφέρθηκε στις προοπτικές που ανοίγονται με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και ανέδειξε τα περιθώρια για αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα σε τομείς όπως τα αγροτικά προϊόντα, ο τουρισμός, οι υποδομές κ.α. Συμφωνήθηκε επίσης να προχωρήσουν περαιτέρω οι συνομιλίες για την οριστικοποίηση του επόμενου 5ετούς σχεδίου δράσης στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας.

Τέλος ο Νίκος Κοτζιάς προσκάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του να επισκεφθεί επισήμως την Αθήνα σε χρόνο που θα συμφωνηθεί δια της διπλωματικής οδού ενώ μετέφερε και πρόσκληση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping ώστε να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα.

Ο Wang Yi, αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας εξαίροντας τις πρωτοβουλίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και χαιρετίζοντας την Συμφωνία των Πρεσπών, που θα οδηγήσει στην ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας, όπως εκτίμησε.

Συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για την έξοδο από τα μνημόνια, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την ανάπτυξη της χώρας. Όσον αφορά το διμερές εμπόριο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συνεχώς αυξανόμενες ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα, προσκαλώντας τη χώρα μας να συμμετάσχει με αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στην επικείμενη διεθνή έκθεση Σαγκάης με αντικείμενο τις εξαγωγές προς την Κίνα, στις 5-10 Νοεμβρίου.

O Wang Yi αναφέρθηκε και στην επόμενη συνάντηση κορυφής στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Μια Ζώνη- Ένας Δρόμος του Κινέζου Προέδρου Xi, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο τον Απρίλιο του 2019, τονίζοντας ότι στόχος είναι η συνέχιση και ενίσχυση της πρωτοβουλίας, η οποία έχει αποδειχθεί ενισχυτική της ανάπτυξης όλων των χωρών που συμμετέχουν σε αυτήν με την Ελλάδα να αποτεεί «φυσικό εταίρο»» της Κίνας.

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την συνεργασία στο πλαίσιο του δρόμου του μεταξιού του 21ου αιώνα που εντάσσεται στην εμβληματική κινεζική πρωτοβουλία Μια Ζώνη-Ενας Δρόμος (ΟΒΟR). Το μνημόνιο αυτό προβλέπει την ενίσχυση και εντατικοποίηση της σχετικής συνεργασίας σε τομείς όπως η συνδεσιμότητα υποδομών, η ανεμπόδιστη προώθηση του εμπορίου, η χρηματοοικονομική συνεργασία και οι επαφές μεταξύ πολιτών. Ως προς το τελευταίο, προβλέπονται συνέργειες σε πολλαπλά επίπεδα, όπως ο τουρισμός, η επιστήμη και τεχνολογία, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, οι νεολαίες και οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με εκ των ανωτάτων αξιωματούχων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, τον υπουργό του διεθνούς τμήματος του Κόμματος κ. Song Tao, με τον οποίο συζήτησαν την αμοιβαίως επωφελή συνεργασία των δύο χωρών και την πολυεπίπεδα αναπτυσσόμενη σχέση μεταξύ των δύο λαών. Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε τους διεθνείς συσχετισμούς υπό το ελληνικό πρίσμα, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Κίνα σε μια περίοδο ανακατατάξεων όπως η σημερινή που διανύουμε. Δεν παρέλειψε παράλληλα να αναφερθεί και στον εποικοδομητικό ρόλο της χώρας μας για την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής.

Την  Τρίτη 28 Αυγούστου, ο Νίκος Κοτζιάς θα ξεκινήσει τις επαφές του με τη συνάντηση που θα έχει το πρωί με τον δεύτερο τη τάξει του κινεζικού κράτους, Αντιπρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Wang Qishan, ενω θα ακολουθήσει συνάντησή του με τον επικεφαλής της κεντρικής επιτροπής διεθνών σχέσεων του ΚΚΚ Yang Jiechi.  Ακολούθως, θα πραγματοποιήσει ομιλία στην Κρατική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών (CASS), τη μεγαλύτερη δεξαμενή σκέψης στην Ασία, με τίτλο “Ελλάδα-Κίνα: Κοινά και διαφορετικά. Παρελθόν και Μέλλον”. Το βράδυ θα αναχωρήσει για τη Σαγκάη όπου θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα επαφών του στην Κίνα./ΙΒΝΑ