Ενέργεια: Όταν η Ευρώπη αναλαμβάνει να σώσει το Ιράν…

Ενέργεια: Όταν η Ευρώπη αναλαμβάνει να σώσει το Ιράν…

Στις 19 Μαΐου ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή, Miguel Arias Canete, αναμένεται να επισκεφθεί το Ιράν, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El País, με σκοπό να συζητήσει με τους αρμόδιους αξιωματούχους το μέλλον της συνεργασίας της Ε.Ε. με το Ιράν στον τομέα της Ενέργειας.

Η επίσκεψη αυτή πρόκειται να πραγματοποιηθεί μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ περί αποχώρησης από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα της El País, το Ιράν και η Ευρώπη μπορούν να αναπτύξουν μία καλή συνεργασία στον ενεργειακό τομέα χάρη στο γεγονός ότι το Ιράν διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο και φιλοξενεί τα τέταρτα παγκοσμίως μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου.

Επίσης, το Ιράν έχει απεγνωσμένα ανάγκη από έργα υποδομής και οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορούν να φέρουν εις πέρας αυτή την αποστολή…

Έχει προηγηθεί στο μεταξύ η συνάντηση στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Javad Zarif, με την Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια της Ε.Ε., Federica Mogherini, και τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης η Federica Mogherini σημείωσε πως αναζητώνται οι τρόποι με τους οποίους θα διασφαλιστεί η δραστηριότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών στο Ιράν παρά τις τελευταίες εξελίξεις.

Η γαλλική Total S.A. ωστόσο η οποία υπέγραψε συμφωνία με την ιρανική κυβέρνηση στα τέλη του 2016, με την οποία απέκτησε μερίδιο 50,1% στην εκμετάλλευση του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Ιράν, του South Pars, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την χώρα εξαιτίας της απόφασης των ΗΠΑ να επαναφέρουν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Και αυτό διότι η συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2015 με το Ιράν επί προεδρίας Barack Obama περιόριζε το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση ορισμένων κυρώσεων, γεγονός που επέτρεπε στο Ιράν να αποκαταστήσει τις εξαγωγές σε πετρέλαιο και τις δυτικές επιχειρήσεις να επανακάμψουν με επενδύσεις.

Εμπειρογνώμονες, πάντως, και από τις δύο πλευρές εξετάζουν πιθανούς τρόπους να διατηρήσουν ως έχουν τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου προς την Ε.Ε. και να προασπίσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες στο Ιράν, ενώ οι ηγέτες των 28 χωρών μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν στην Σόφια να ακολουθήσουν «ενιαία προσέγγιση» στην προσπάθεια να διατηρηθεί σε ισχύ η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Στα σχέδια του Ιράν ήταν –ενδεχομένως να είναι ακόμη- η εξαγωγή από 5 έως 10 εκατ. τόνων LNG στην Ευρώπη, με την παράλληλη ανάπτυξη των υποδομών στην χώρα που θα το επιτρέψουν, ή την εξαγωγή, μέσω ενός σύνθετου η αλήθεια είναι δικτύου αγωγών και την συνδρομή της Τουρκίας, 25-30 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου σε ετήσια βάση στις ευρωπαϊκές χώρες…. / IBNA