Ενέργεια: “Χαστούκι” στην Ρωσία από την Επιτροπή Ενέργειας της Ε.Ε.

Ενέργεια: “Χαστούκι” στην Ρωσία από την Επιτροπή Ενέργειας της Ε.Ε.

Χωρίς ουδεμία εξαίρεση, το νομοθετικό πλαίσιο που συνοδεύει το Τρίτο Πακέτο Ενέργειας της Ε.Ε. θα εφαρμόζεται σε όλο το φάσμα που καλύπτει ο τομέας της Ενέργειας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των αγωγών φυσικού αερίου από τρίτες χώρες, όπως η Ρωσία, σύμφωνα με την χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με 49 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 9 αποχές, τα μέλη της Επιτροπής συνέτειναν στην άποψη ότι οι χώρες μέλη εφόσον κληθούν να λάβουν μία σχετική απόφαση θα πρέπει να συμβουλεύονται πρώτα την αρμόδια Επιτροπή, καθώς η προνομιούχα μεταχείριση θα αφορά, πλέον, μεμονωμένες περιπτώσεις.

Στόχος, βεβαίως, της απόφασης αυτής είναι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream, ο οποίος αναμένεται να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά με την μεταφορά υπό την Βαλτική ρωσικού φυσικού αερίου.

Στο στόχαστρο δεν βρίσκεται πλέον μόνο η Ρωσία αλλά και η Αλγερία, το Μαρόκο, η Νορβηγία, η Λιβύη και η Τυνησία.

Η εφαρμογή και η συμμόρφωση ωστόσο έχει περιθώριο μιας πενταετίας, μέχρι τότε εκτός απροόπτου θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού Nord Stream II.

“Σήμερα εξασφαλίσαμε ότι η αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα λειτουργεί με βάση την διαφάνεια, προς την σωστή κατεύθυνση για την Ενεργειακή Ένωση” δήλωσε ο Πολωνός Ευρωβουλευτής, Jerzy Buzek, επισημαίνοντας ότι η “υιοθέτηση αυτών των κανόνων είναι η προϋπόθεση για την ενεργειακή μας ασφάλεια και ανεξαρτησία, την στιγμή πουη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνεται”.

“Αναμένω τα αποτελέσματα – πρόσθεσε- υπό την ευρωπαϊκή προεδρία της Βουλγαρίας, η οποία μπορεί να αφήσει το στίγμα της στον τομέα της ενέργειας”.

Υπενθυμίζεται ότι το Τρίτο Πακέτο Ενέργειας και το νομοθετικό πλαίσιο που το συνοδεύει δεσμεύει τις χώρες μέλη της Ε.Ε. ως προς την εφαρμογή μίας σειράς μέτρων με σκοπό την εναρμόνιση και την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής ενεργειακής αγοράς, δεν περιλαμβάνει ωστόσο τις διακρατικές συμφωνίες για την ενεργειακή διασύνδεση μέσω αγωγών φυσικού αερίου με τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται τώρα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Απρίλιο και στην συνέχεια η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου…. / IBNA