Ενέργεια: Τελικά, πού θα “κοιτάξουν” τα Βαλκάνια, ανατολικά ή δυτικά;

Ενέργεια: Τελικά, πού θα “κοιτάξουν” τα Βαλκάνια, ανατολικά ή δυτικά;

Πληθαίνουν οι πιέσεις τόσο από την Δύση (ΗΠΑ), όσο από την Ανατολή (Ρωσία) προς τις κυβερνήσεις των χωρών των Βαλκανίων, καθώς υπό διαμόρφωση βρίσκεται – εκ νέου- ο «ενεργειακός» χάρτης στην κρίσιμη από γεωστρατηγικής πλευράς περιοχή της Ευρώπης.

Οι ισορροπίες που καλούνται να τηρήσουν οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών, δημόσια αλλά και στο παρασκήνιο, είναι ιδιαιτέρως δύσκολες.

Μήπως όμως κάθε χώρα είναι μία διαφορετική περίπτωση;

Η Δύση προβάλει, απολύτως συγκρατημένα ωστόσο, την προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, ενώ από την άλλη πλευρά η Μόσχα βασίζεται στο επιχείρημα των «παραδοσιακά» στενών σχέσεων που ανέκαθεν άλλωστε διατηρούσε με τα Βαλκάνια.

Η διγλωσσία της Δύσης επιτρέπει την αμφισβήτηση των προθέσεων της, την ώρα όμως που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η υλοποίηση του «Νότιου Διαδρόμου» για την απεμπλοκή της Ε.Ε. από την Ρωσία και την σύνδεση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας με το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν.

Την ίδια ώρα η Ρωσία, η οποία θέτει σε εφαρμογή τον δικό της σχεδιασμό , αν και βασιζόμενη σε έναν μη φερέγγυο εταίρο, την Τουρκία, ολοκληρώνει την παράκαμψη της Ουκρανίας και ενισχύει, μέσω της Gazprom, την συνεργασία της με την Ευρώπη και ειδικότερα με την Γερμανία.

Η Gazprom είναι σε πλεονεκτική θέση καθώς αυξάνει σταθερά κάθε χρόνο τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη, ασκώντας παράλληλα τις ανάλογες κατά περίπτωση πιέσεις.

Σήμερα εν προκειμένω ανακοίνωσε ότι προχωρά στον τερματισμό της συνεργασίας της με την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ουκρανίας, την Naftogaz, για την πώληση φυσικού αερίου.

Οι καθυστερήσεις που προκύπτουν στο μεταξύ στην Βουλγαρία ως προς την κατασκευή του διασυνδετήριου με την Ελλάδα αγωγού φυσικού αερίου IGB, ένα έργο που έχει υποστηρίξει κατ’ επανάληψη ανοικτά η Ουάσινγκτον, θα μπορούσαν να μην είναι συμπτωματικές, καθώς η Gazprom και η Lukoil αποτελούν αυτή την στιγμή τους μοναδικούς τροφοδότες της ενεργειακής αγοράς της χώρας.

Τα πεδία στα οποία αντιπαρατίθενται ωστόσο οι δύο «δυνάμεις» είναι περισσότερα από ένα.

Η πρόθεση της Ουγγαρίας για παράδειγμα να κατασκευάσει δύο νέους αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Paks με τη βοήθεια της Rosatom, της ρωσικής κρατικής εταιρείας ατομικής ενέργειας, έλαβε το πράσινο φως των ρυθμιστικών αρχών της Ε.Ε. αυτόν τον μήνα.

Ταυτόχρονα όμως κινητοποίησε τις κυβερνήσεις του Λουξεμβούργου και της Αυστρίας, οι οποίες αναμένεται να προσφύγουν κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς είναι κατά της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με παλαιότερη τοποθέτηση του Αυστριακού διπλωμάτη, ειδικού επί των Βαλκανίων, Wolfgang Petritsch,  «οι ξένες επιρροές στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ένα ζήτημα υπερεκτιμημένο, καθώς η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για τα Βαλκάνια, αλλά για την Ε.Ε.».

Όπως και να έχει, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες με ότι αυτό συνεπάγεται…./IBNA