Ενέργεια: Σύμμαχος της Ελλάδας οι… ΗΠΑ

Ενέργεια: Σύμμαχος της Ελλάδας οι… ΗΠΑ

Αξιόπιστος προμηθευτής και σύμμαχος της Ελλάδας στην προσπάθεια της να απελευθερώσει την ενεργειακή της αγορά θα είναι οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Geoffrey R. Pyatt, ο οποίος αποκάλεσε την Ελλάδα, μιλώντας στο συνέδριο της ΗΑΕΕ (Hellenic Association for Energy Economics) με τίτλο «Εnergy Transition: European and Global Perspectives», «πολύ σημαντικό εταίρο» για την ατζέντα της Ουάσιγκτον.

Η ενεργειακή ασφάλεια – σύμφωνα με τον ίδιο- καθιστά τις χώρες λιγότερο ευαίσθητες σε πιέσεις από εξωτερικές δυνάμεις, ειδικά όταν υπάρχουν παραδείγματα όπως εκείνο της Ρωσίας, η οποία έχει χρησιμοποιήσει 55 φορές στο παρελθόν το «όπλο» της διακοπής εφοδιασμού ως εργαλείο για να εδραιώσει την πολιτική της.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αμερικανός πρέσβης τάχθηκε κατά των αγωγών Nord Stream και South Stream τονίζοντας ότι αποτελούν ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια της Μόσχας.

Ο Geoffrey R. Pyatt τόνισε ότι η εισαγωγή φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή (LNG) από τις ΗΠΑ μπορεί συμβάλει σημαντικά στην διαφοροποίηση του εφοδιασμού τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρώπης, υπενθυμίζοντας την δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις ΗΠΑ, ότι η Ελλάδα θα γίνει ο τρίτος εισαγωγέας αμερικανικού σχιστολιθικού φυσικού αερίου (shale gas) στην Ευρώπη.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον αναδυόμενο ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Ο ρόλος του ΔΕΣΦΑ

Μια πρώτη εικόνα αναφορικά με τα σχέδια τους για το μέλλον του ΔΕΣΦΑ αλλά και για την ανάπτυξη των υποδομών φυσικού αερίου επί ελληνικού εδάφους έδωσαν, μιλώντας στο εν λόγω συνέδριο, οι εκπρόσωποι των τριών εταιρειών που αναδείχτηκαν προτιμητέοι επενδυτές στην διαδικασία εξαγοράς του πλειοψηφικού μεριδίου της επιχείρησης, Marcelino Oreja Arburua, Chief Executive Officer, Enagas, Maria Rita Galli, Senior VP, Business Development, Snam, Arno Bux, Chief Commercial Officer, Fluxys.

Στην σημασία ενίσχυσης των υποδομών φυσικού αερίου στην ΝΑ Ευρώπη στάθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Enagas, Marcelino Oreja Arburua, χαρακτηρίζοντας παράλληλα πολύ σημαντική την ανάπτυξη μικρής κλίμακας εφαρμογών LNG.

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της ιταλικής Snam, Maria Rita Galli, σημείωσε ότι στόχος της εταιρείας είναι να αναδειχθεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο, εκμεταλλευόμενη την γεωστρατηγική της θέση και πως η βελτίωση των υποδομών του ΔΕΣΦΑ θα φέρει υψηλότερες ροές φυσικού αερίου, επομένως θα ωφελήσει τον τελικό καταναλωτή.

Ο διευθυντής του εμπορικού τομέα της Fluxys, Arno Bux, τόνισε ότι η εταιρεία του συνεχίζει να είναι πολύ ενεργή στο κομμάτι της επαναεριοποίησης LNG και πως βλέπει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στην ναυτιλία…. / ΙΒΝΑ