Ενέργεια: Να μην ξεχνάμε την Αλγερία!

Ενέργεια: Να μην ξεχνάμε την Αλγερία!

Μερίδιο και μάλιστα σημαντικό στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου φιλοδοξεί να αποκτήσει η Αλγερία, με την πλήρη στήριξη από ότι φαίνεται της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, στην προσπάθεια των δύο αναζήτησης εναλλακτικών ως προς την Ρωσία πηγών τροφοδοσίας της ευρωπαϊκής ενεργειακής βιομηχανίας.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων της Αλγερίας, Sonatrach, έδωσε προ ημερών η αμερικανική Exxon Mobil, η οποία αναμένεται να δραστηριοποιηθεί προσεχώς στην χώρα.

«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο ενεργειακός κολοσσός Exxon Mobil επέδειξε ενδιαφέρον για την Αλγερία» δήλωσε ο επικεφαλής της Sonatrach, Abdelmoumen Ould Kaddour.

Η Αλγερία είναι μέλος του ΟΠΕΚ και ήδη τροφοδοτεί την Ευρώπη με φυσικό αέριο, παρά την αυξανόμενη εσωτερική ζήτηση.

Ειδικότερα, η Αλγερία είναι μετά την Ρωσία η δεύτερη βασική πηγή τροφοδοσίας της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, καθώς εξάγει το 90% της παραγωγής της στην Ευρώπη.

Η Sonatrach έκανε πρόσφατα γνωστή την πρόθεση της να συνεργαστεί με τις γαλλικές Engie και Total, την ιταλική ΕΝΙ, την βρετανική BP στους τομείς των ερευνών υδρογονανθράκων, της ηλιακής ενέργειας και της εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο αυτό ο αρμόδιος για την Ενέργεια επίτροπος της Ε.Ε., Miguel Arias Cañete, είχε δηλώσει πως «η Αλγερία είναι και θα παραμείνει μία μεγάλη και φερέγγυα πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για την Ευρώπη, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς».

«Από την πλευρά της, η Ευρώπη είναι και θα παραμείνει – σύμφωνα με τον ίδιο- ο βασικός αποδέκτης του φυσικού αερίου της Αλγερίας. Είμαστε ανεξάρτητοι. Η Ευρώπη στηρίζεται στο φυσικό αέριο της Αλγερίας για την ενεργειακή της ασφάλεια και η Αλγερία στηρίζεται στην ευρωπαϊκή αγορά για την διασφάλιση των εξαγωγών της. Στόχος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας και για να γίνει αυτό απαιτούνται νέα συμβόλαια, νέες επενδύσεις στην έρευνα και την παραγωγή».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Αλγερία έχει πολύτιμους διαθέσιμους πόρους, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Ταυτόχρονα, το δίκτυο για την εξαγωγή τους στην Ευρώπη υπάρχει.

Το μόνο «αγκάθι» είναι το υφιστάμενο νομικό περιβάλλον της χώρας, το οποίο δεν επιτρέπει να γίνουν εύκολα ξένες επενδύσεις.

Την προσπάθεια που καταβάλει η Ε.Ε. να εξασφαλίσει την ροή ποσοτήτων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη δεν την παραβλέπει βεβαίως η Ρωσία.

Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Alexander Novak, είχε δηλώσει, αμέσως μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ότι «το LNG είναι πιο ακριβό (λόγω της επεξεργασίας, της μετατροπής του σε υγροποιημένη μορφή, και της μεταφοράς του) από το φυσικό αέριο που φθάνει στην Ευρώπη μέσω των αγωγών»…. / IBNA