Ενέργεια: Με «φορτωμένη» ατζέντα (ξανά) ξεκινά ο Αναστασιάδης

Ενέργεια: Με «φορτωμένη» ατζέντα (ξανά) ξεκινά ο Αναστασιάδης

«Ενεργειακές» προκλήσεις θα κληθεί να αντιμετωπίσει το προσεχές διάστημα ο Νίκος Αναστασιάδης μετά την επικράτηση του στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

Οι έρευνες που έχει αναλάβει η Λευκωσία εδώ και πολύ καιρό εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης για τον εντοπισμό σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου πρόκειται να εντατικοποιηθούν μέσα στο 2018, με την αμερικανική Exxon Mobil να έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα προβεί σε δύο διερευνητικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι κινήσεις είναι μεθοδικά σχεδιασμένες, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός έχει ήδη από τον Απρίλιο του 2017 μαζί με την Qatar Petroleum κατοχυρώσει την συνεργασία του με την κυπριακή κυβέρνηση.

Ωστόσο, η κατάρρευση των συνομιλιών τον περασμένο χρόνο για την επίλυση του Κυπριακού στην Ελβετία, καθιστά πιο επίκαιρη από ποτέ την ανάγκη το επίμαχο ζήτημα των ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ και της εκμετάλλευσης των κυπριακών υδρογονανθράκων να «διαφυλαχθεί», προκειμένου η Λευκωσία να μην κληθεί μέσα τους επόμενους μήνες να αντιμετωπίσει ένα νέο γύρο έντονης τουρκικής προκλητικότητας.

Ιδίως την στιγμή που ο πολλά υποσχόμενος υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ελλάδα Eastern Mediterranean Pipeline – EastMed έλαβε προσφάτως την έμπρακτη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την τελευταία να επικυρώνει κονδύλια ύψους 34,5 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση της οριστικής τεχνικής μελέτης του έργου.

Η «Καλυψώ» επιτάσσει ισορροπίες

Η διατήρηση των διπλωματικών ισορροπιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα χρειαστεί πάντως μαεστρία από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, καθώς το κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6 ονόματι «Καλυψώ», το οποίο εκμεταλλεύεται η ιταλική ΕΝΙ, εάν επιβεβαιωθεί πως κρύβει περί τα 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, φαίνεται πως δύναται να προκαλέσει αναταράξεις, εντείνοντας σε εμπορικό επίπεδο τον ανταγωνισμό με το Ισραήλ…

Και αυτό την ίδια στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή», επισημαίνει ότι η Άγκυρα θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αλλά και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή ακριβώς το γεγονός της δραστηριότητας της ιταλικής ΕΝΙ στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Η βουλγαρική προεδρία το α΄ εξάμηνο του 2018

Τα πλούσια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν στην ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου από το 2009 έως το 2011 αλλά και η πιο πρόσφατη ανακάλυψη το 2015 του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα κοιτάσματος φυσικού αερίου Zohr στα ανοιχτά της Αιγύπτου από την ιταλική ΕΝΙ αδιαμφισβήτητα έχουν προσελκύσει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, αναδεικνύοντας την γεωστρατηγική σημασία της περιοχής.

Μένει να δούμε την συνέχεια μέσα στο 2018 κατά την διάρκεια του οποίου η Ε.Ε., υπό την βουλγαρική προεδρία το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, θα κληθεί να επαναπροσδιορίσει την σχέση της με την Τουρκία, ενώ παράλληλα ενισχύεται η επιθυμία απαγκίστρωσης από την ρωσική Gazprom αλλά και η συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου με την υπογραφή Διακρατικής Συμφωνίας, δίχως όμως αυτό να περιλαμβάνει αποκλεισμούς…

Ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν άλλωστε εκείνος που ακριβώς πριν από δύο χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2016, επισκεπτόμενος την Σόφια, είχε δηλώσει πως «η προσπάθεια συνεργασίας μας δεν αποκλείει κανένα. Πιστεύω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε σχέσεις και να διασφαλίσουμε τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης, πολύ περισσότερο φίλων χωρών, όπως η Βουλγαρία»./IBNA