Ενέργεια: Η αποφασιστικότητα αμφισβητείται στην Ανατολική Μεσόγειο

Ενέργεια: Η αποφασιστικότητα αμφισβητείται στην Ανατολική Μεσόγειο

Παραδοσιακές συμμαχίες δοκιμάζονται και κυβερνητικές πρωτοβουλίες χρήζουν προσοχής όσο βρίσκεται σε εξέλιξη το ενεργειακό «παιχνίδι» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η προκλητικότητα της Τουρκίας αυξήθηκε όσο οι εκτιμήσεις για την ύπαρξη σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ της Κύπρου επιβεβαιώνονταν με την εμπλοκή επιπροσθέτως της αμερικανικής Exxon Mobil σε συνεργασία με την Qatar Petroleum στις έρευνες υδρογονανθράκων.

«Διευρύνουμε, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Qatar Petroleum,  Saad Sherida al-Kaabi, την δραστηριότητα μας σε μία ζώνη όπως η Ανατολική Μεσόγειος όπου ελπίζουμε πως πρόκειται για μία από τις πιο πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή».

Η Τουρκία, υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά την προσπάθεια της να εμποδίσει την διεξαγωγή διερευνητικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ στο οικόπεδο 3 από την ιταλική ΕΝΙ και την γαλλική Total, έχει παραμείνει απολύτως σιωπηλή αναφορικά με την παρουσία της Qatar Petroleum και της πρόθεσης της να δραστηριοποιηθεί στο οικόπεδο 10 μαζί με την Exxon Mobil.

Μιλώντας τον Ιούλιο 2017 στο World Petroleum Congress που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος είχε πει ότι «δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δείξουμε κατανόηση για την απόφαση ορισμένων εταιρειών να εμπλακούν στις ανεύθυνες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά», ενώ στις 7 Μαρτίου 2018 στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, İbrahim Kalin, είπε ότι «θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των πολιτών της ΤΔΒΚ, στην στεριά, στην θάλασσα ή στην Ανατολική Μεσόγειο». Ουδέποτε έχει γίνει αναφορά στο Κατάρ ή στην Qatar Petroleum.

Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πάντως, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ημερίδας Eastern Mediterranean Gas Conference, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Λευκωσία, φιλοξενεί αποθέματα φυσικού αερίου ικανά να καλύψουν μέρος των αναγκών της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς εφόσον ξεκινήσει η εμπορική εκμετάλλευση τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διερευνητικού τομέα της ENI, Luca Bertelli, η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να «δώσει» νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου, εξίσου σημαντικά με το κοίτασμα Zohr στην Αίγυπτο ή το κοίτασμα Λεβιάθαν στο Ισραήλ, ίσως από το οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο προτίθενται να εξερευνήσουν από κοινού η Exxon Mobil και η Qatar Petroleum.

Απόδειξη της σημασίας που αποδίδεται στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η διεξαγωγή σήμερα στην Λευκωσία  του Mediterranean Oil & Gas Forum, υπό την ιδιωτική διεθνούς εμβέλειας συμβουλευτική εταιρεία για την βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου US Energy Stream, το οποίο έχει θέσει στο επίκεντρο τις εμπορικές συμφωνίες αμερικανικών και ευρωπαϊκών ενεργειακών κολοσσών και εμπλεκόμενων στις αγορές αερίου Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου και Ελλάδας…. / IBNA