Ενέργεια: Ανησυχία στα Βαλκάνια λόγω της τουρκικής λίρας

Ενέργεια: Ανησυχία στα Βαλκάνια λόγω της τουρκικής λίρας

Υπό τον φόβο η κατάρρευση της τουρκικής λίρας να επηρεάσει τις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα που έχει δρομολογήσει η Άγκυρα στα Βαλκάνια ξεκινά ο Σεπτέμβρης.

Εν όψει της χειμερινής περιόδου, η εύρυθμη λειτουργία των ενεργειακών υποδομών και η κάλυψη των αναγκών τόσο της βιομηχανίας, όσο των καταναλωτών αποτελεί κρίσιμη παράμετρο της οικονομίας.

Οι πιέσεις που δέχεται η τουρκική λίρα ενδέχεται να καταστήσουν αδύνατη την εξυπηρέτηση δανείων που έχουν αναλάβει τουρκικές εταιρείες σε συνεργασία με τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού, γεγονός που μπορεί να έχει ως συνέπεια την αναστολή ή την ακύρωση έργων στα Βαλκάνια.

Η είσοδος που έχει πραγματοποιήσει η Τουρκία στα Βαλκάνια, ιδίως στην Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο και την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, κατά την τελευταία δεκαετία υπήρξε στοχευμένη, δίνοντας έμφαση τον τομέα της Ενέργειας.

Ενδεικτικό παράδειγμα, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το γεγονός ότι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες έχουν αναλάβει τον τελευταίο χρόνο την κατασκευή και την λειτουργία 20 μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Σερβία.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Κοσσυφοπέδιο, όπου η Τουρκία αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο επενδυτή στην περιοχή, έχοντας δρομολογήσει παράλληλα την εξαγορά εταιρείας ηλεκτροπαραγωγής.

Οι τουρκικές εξαγωγές προς τα Βαλκάνια, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, ενδεχομένως το επόμενο διάστημα να αυξηθούν, λόγω της αδυναμίας της Τουρκίας να διοχετεύσει τα προϊόντα της σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Η αστάθεια της τουρκικής οικονομίας όμως σίγουρα θα επηρεάσει αρνητικά τις τουρκικές επενδύσεις, κρατικές και ιδιωτικές, στα Βαλκάνια.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει το 42% της αξίας της έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους.

Στο πλαίσιο αυτό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπολογίζει ότι το συνολικό χρέος της Τουρκίας σε ξένο νόμισμα θα ξεπεράσει το ήμισυ του ΑΕΠ της χώρας, εξαιτίας της εξασθένησης της τουρκικής λίρας.

Ήδη πάντως η τουρκική κρατική εταιρεία BOTAŞ (Petroleum Pipeline Corporation) αύξησε τις τιμές του φυσικού αερίου κατά 14% για βιομηχανική χρήση και κατά 9% για οικιακή χρήση, ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της χώρας ανακοίνωσε την αύξηση κατά 14% στο κόστος του ηλεκτρικού, υπό το βάρος της νομισματικής κρίσης που εκτοξεύει τον πληθωρισμό…. / IBNA