Εμφανή σημάδια ανάκαμψης στην Ελλάδα

Εμφανή σημάδια ανάκαμψης στην Ελλάδα

Εμφανή σημεία οικονομικής ανάκαμψης προκύπτουν σχεδόν από όλα τα στοιχεία που δημοσιοποιούν η Ελληνική Στατιστική Αρχή (Greek Statistical Authority), κλαδικές έρευνες και μετρήσεις και γενικότερα δείκτες οι οποίοι αποτυπώνουν την κατάσταση και την δυναμική της πραγματικής οικονομίας της χώρας. Σήμερα σημειώθηκε άλλο ένα ανάλογο μπαράζ ανακοινώσεων γύρω από την πορεία της οικονομίας. Πέραν της μείωσης του ποσοστού της ανεργίας κατά 1,8 ποσοστιαία μονάδα τον Φεβρουάριο που ανακοίνωσε η στατιστική αρχή , η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε και άλλα στοιχεία, μεταξύ των οποίων η άνοδος της  βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο, τόσο σε μηνιαία βάση όσο και ετήσια.

Σταθερά προς προς το πεδίο κάτω του 20% οδεύει η ανεργία στην χώρα μας. Τον Φεβρουάριο περιορίστηκε στο 20,8%, δηλαδή 1,8 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα του 22,6% τον περυσινό αντίστοιχο μήνα. Παρότι δε ο Φεβρουάριος εμφανίστηκε να παρουσιάζει μια κάποια “αντίσταση” στην αποκλιμακούμενη ανεργία, καθώς τον Ιανουάριο βρισκόταν στο 20,7%, αφενός η γενικότερη τάση όχι μόνο στενά στην αγορά εργασίας, αλλά και γενικότερα στην οικονομία, και αφετέρου οι ευοίωνες ενδείξεις για σημαντικούς κλάδους της εθνικής οικονομίας, όπως είναι κυρίως ο τουριστικός, επιτρέπουν την βάσιμη αισιοδοξία για διαμόρφωση στο τέλος του τρέχοντος έτους ενός ποσοστού ανεργίας χωρίς το ψηφίο “2” μπροστά, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2011 όταν είχε διαμορφωθεί στο 19,1% για να εκτιναχθεί τον αμέσως επόμενο μήνα στο 20,1% και να υπερβεί τον μεθεπόμενο και το όριο του 1 εκατομμυρίου ανέργων. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης ήταν σαφής: “Βαδίζουμε ολοταχώς στο να πέσει η ανεργία αρκετά κάτω από το 20%. Μιλάμε για νούμερα εντυπωσιακά, όπως το σύνολο προσλήψεων τετραμήνου των 768.435”.

Σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το σύνολο των απασχολουμένων ανήλθε τον Φεβρουάριο σε 3.735.098 άτομα, οι άνεργοι μειώθηκαν σε 978.072 άτομα ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.277.165 άτομα.

Άνοδος στη βιομηχανία

Την ίδια ώρα, ανοδικά κινήθηκε σε ετήσια και μηνιαία βάση η βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο, αν και στο α’ τρίμηνο παρουσίασε μικρή μείωση (0.6%). Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής μηνός Μαρτίου, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2017, παρουσίασε αύξηση 1,1%, ενώ σε σύγκριση με τον δείκτη του Φεβρουαρίου 2018 ήταν αυξημένος κατά 2,5%.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής Ιανουαρίου-Μαρτίου 2018, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ήταν μειωμένος κατά 0,6%.

Η αύξηση σε ετήσια βάση κατά 1,1% του δείκτη τον Μάρτιο προήλθε κατά βάση από την μεγάλη αύξηση, κατά 15% του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού. ΑΝτίθετα, στο τρίμηνο, θετική ήταν η συμβολή μόνο των μεταποιητικών βιομηχανιών, των οποίων ο δείκτης παραγωγής αυξήθηκε κατά 1,7%./ΙΒΝΑ