Εμμένει στις θέσεις του ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ για Συνεργατισμό

Εμμένει στις θέσεις του ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ για Συνεργατισμό

Υπάρχει διαφορά στην προσέγγιση του θέματος, είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο Euronews

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Υπερασπίστηκε πλήρως τις κινήσεις που έγιναν στο Συνεργατισμό ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης, με συνέντευξή του που έδωσε στο Euronews. Υπάρχει διαφορά στην προσέγγιση του θέματος υποστήριξε, ενώ τόνισε πως κατανοεί τις αντιδράσεις. Οι οποίες στην Κύπρο τις τελευταίες ώρες, συμπεριλαμβάνουν το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ, ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και περιμένει απάντηση αλλά και το εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ θα ασχοληθεί με το θέμα.

Κι ενώ είναι δεδομένο πως θα υπάρξει και συνέχεια, παρά την κάλυψη του Προέδρου Αναστασιάδη στον ΥΠΟΙΚ, ο τελευταίος έκανε λόγο όχι για αρνητική εξέλιξη αλλά μια σίγουρα όπως είπε δύσκολη πολιτικά απόφαση.

«Κατανοώ τις αντιδράσεις, υπάρχει μία ταύτιση με το Συνεργατισμό διαχρονική, όμως ήταν μία δύσκολη αλλά απολύτως αναγκαία απόφαση, έχει θωρακίσει πλήρως το τραπεζικό μας σύστημα, οδήγησε αμέσως σε αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα, χαιρετίστηκε αυτή η απόφαση, απ’την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, άρα ήταν μία δύσκολη, ωφέλιμη και για αυτή την απόφαση τη θετική, βεβαίως και αναλαμβάνουμε την ευθύνη», τόνισε.

Για τα διαβατήρια

Άλλο μεγάλο ζήτημα για την κυπριακή οικονομία, αποτελεί η έκδοση διαβατηρίων για εκείνους που επιθυμούν να επενδύσουν στην Κύπρο.  «Δεν μπορώ να συμφωνήσω και δεν μπορώ να δεχτώ τον όρο «πώληση υπηκοότητας». Υπάρχει η παραχώρηση υπηκοότητας όταν προκύψει σημαντικός δεσμός με τη χώρα μέσω σημαντικής επένδυσης με απόκτηση μόνιμης κατοικίας, στέγη στην Κύπρο και μετά από πολύ αυστηρό έλεγχο. Ούτε και η έκταση αυτού του προγράμματος πρέπει να υπερεκτιμάται. Για παράδειγμα με βάση τα τελευταία ετήσια στοιχεία, γίνονται στην Κύπρο περίπου 5.000 πολιτογραφήσεις το χρόνο. Αυτές που σχετίζονται με πραγματοποίηση επένδυσης είναι το ένα δέκατο. Το ένα δέκατο των κυπριακών πολιτογραφήσεων σχετίζονται με επενδύσεις και όλες οι κυπριακές πολιτογραφήσεις δεν είναι πάνω από το μισό τοις εκατό των ευρωπαϊκών πολιτογραφήσεων σε ετήσια βάση. Και αυτές που αποδίδονται σε επενδυτές είναι αυτές που περνούν τον πιο εξονυχιστικό έλεγχο. Οι ανησυχίες για την ασφάλεια, για το ποιος έρχεται…», δήλωσε σχετικά ο ΥΠΟΙΚ.

Οι αλλαγές

Μόλις πρόσφατα έγιναν και γνωστές οι αλλαγές που προνοούνται για την έκδοση διαβατηρίου σε επενδυτές. Αυτές αφορούν, δωρεά εκ μέρους του επενδυτή 100.000 ευρώ στο Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ), αλλά και 50.000 ευρώ στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ). Η κυπριακή Κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα δίνει 500 διαβατήρια το χρόνο, άρα 50 εκατ.μ ευρώ θα διοχετεύονται στην έρευνα και 25 εκατ., ευρώ στις ενέργειες στέγασης που προβαίνει ο ΚΟΑΓ./ibna