Ελλήνο-Τουρκικές σχέσεις και Συμφωνία των Πρεσπών στο επίκεντρο του Συμβουλιου Εξωτερικής πολιτικής

Ελλήνο-Τουρκικές σχέσεις και Συμφωνία των Πρεσπών στο επίκεντρο του Συμβουλιου Εξωτερικής πολιτικής

Με κεντρικό θέμα τις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις και την εξέλιξη της Συμφωνίας των Πρεσπών συνεδρίασε για περισσότερες από 3.5 ώρες το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλο. Στην συνεδρίαση έδωσαν το παρών εκπρόσωποι όλων των κομμάτων- εκτός του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής – οι οποίοι ενημερώθηκαν σε βάθος για όλες τις τελευταίες κινήσεις της Ελλάδας σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής.

Κατά την συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα “σύμπνοιας”, όπως δήλωσαν μετά την λήξη της οι συμμετέχοντες, τέθηκε το ζήτημα των Τουρκικών παραβιάσεων συμφωνόντας στην ανάγκη τήρησης και σεβασμού του Διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο. Όπως σημειώνουν ωστόσο στην Αθήνα το 2018 δεν έχει σημειωθεί κάποια σημαντική αύξηση των παραβιάσεων του εναέριου χώρου συγκριτικά με το 2017.

Παράλληλα εκφράστηκε η ομόφωνη στήριξη στην τοποθέτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη.  “Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να οξύνουμε την πολιτική ρητορική. Από την άλλη μεριά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έστειλε ένα σαφές σήμα για την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έπρεπε να κάνει”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος μετά το πέρας της συνεδρίασης.  Να μην γίνει ανεκτή οποιαδήποτε αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου της ισχύουσας κατάστασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ζήτησε ο τομεάρχης εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κουμουτσάκος.

Επιβεβαιώνεται η θέση της Αθήνας με τις τροπολογίες στην πΓΔ της Μακεδονίας

Υπήρξε ακόμη αναλυτική ενημέρωση για την πορεία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την Ελληνική κυβέρνηση να υποστηρίζει πως επιβεβαιώνεται πλήρως η θέση της μετά και την έγκριση των τροπολογιών από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή στην πΓΔ της Μακεδονίας. Ότι δηλαδή  η συμφωνία κατοχυρώνει ιθαγένεια και όχι εθνότητα. Μάλιστα ο Γ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι με αίσθηση εθνικής ευθύνης η πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου θα δώσει το “πράσινο φως” στην Συμφωνία.

Εκφράστηκε επίσης  η στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, με την Αθήνα να θέτει ως προϋπόθεση τον σεβασμό του ευρωπαϊκού θεσμικού κεκτημένου, του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Τέλος, ιδιαιτέρως υπογραμμίστηκαν οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας  σε πολυμερές επίπεδο στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με τον Στρατηγικό Διάλογο με τις ΗΠΑ./IBNA