Ελληνική οικονομία: Είναι ή όχι ανταγωνιστική;

Ελληνική οικονομία: Είναι ή όχι ανταγωνιστική;

Πολύς λόγος έγινε με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας “Doing Business 2019” για την Ελλάδα με τους «ειδικούς» να σπεύδουν να πουν ότι χάθηκαν άλλες 5 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Κατ’ αρχάς οι συντάκτες της έκθεσης παραδέχονται ότι υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί στη μεθοδολογία και δεν είναι εφικτό να εξαχθούν εύκολα γενικά συμπεράσματα για το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «τα δεδομένα που συλλέγονται αναφέρονται σε επιχειρήσεις στη μεγαλύτερη επιχειρηματική πόλη της οικονομίας και ενδέχεται να μην είναι αντιπροσωπευτικά της ρύθμισης σε άλλα τμήματα της οικονομίας», ενώ «τα δεδομένα συχνά επικεντρώνονται σε μια συγκεκριμένη επιχειρηματική μορφή -μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (ή το νομικό της ισοδύναμο) καθορισμένου μεγέθους- και μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτική του κανονισμού σε άλλες επιχειρήσεις – για παράδειγμα, τις ατομικές επιχειρήσεις».

Κατά παρόμοιο τρόπο το «Doing Business» δεν συγκρίνει θέσεις κατάταξης με προηγούμενα έτη, παρά μόνο το σκορ! Oι εκδόσεις της «Doing Business 2018», και «Doing Business 2019» δεν εισήγαγαν σημαντικές μεθοδολογικές επεκτάσεις. Ως εκ τούτου, οι βαθμολογίες του προηγούμενου έτους δεν επαναπροσδιορίζονται, ενώ σημειώνεται πως «το πιο σημαντικό είναι ότι οι οικονομίες πρέπει να αξιολογούν την πρόοδό τους με την ιστορική απόδοση, χρησιμοποιώντας το σκορ (score) στην ευκολία του επιχειρείν (DB) αντί της κατάταξης (ranking). Με την ευκολία του σκορ στην επιχειρηματική βαθμολογία, είναι δυνατόν να δούμε πόσο κοντά είναι η οικονομία στις καλύτερες ρυθμιστικές επιδόσεις ανά πάσα στιγμή και πόση πρόοδο έχει σημειώσει για τη βελτίωση του κανονιστικού της περιβάλλοντος με την πάροδο του χρόνου».

Πάνω από τη Γερμανία!

Την ίδια στιγμή, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η Ελλάδα υπερτερεί της Γερμανίας σε τρεις δείκτες (εκκίνηση επιχείρησης, προστασία μειοψηφικών επενδυτών, διασυνοριακό εμπόριο), χωρίς αυτό να καταγράφεται από τους επαΐοντες. Ακόμη την ανεπαρκή φύση των μετρήσεων επιχειρηματικότητας του «DB» καθιστά φανερή η καλύτερη κατάταξη που προσδίδει έναντι της Ελλάδας σε χώρες όπως οι Ουκρανία, Αλβανία, Περού, Κένυα και Ρουάντα. Σύμφωνα με το Global Entrepreneurship and Development Institute (GEDI), και οι πέντε αυτές χώρες βρίσκονταν το 2018 στον δείκτη επιχειρηματικότητας 20 έως 50 θέσεις χαμηλότερα της Ελλάδας.

Η άνοδος σε αριθμούς

Όμως και πέραν της έκθεσης υπάρχει σειρά από στοιχεία που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει:

– Στο α’ 8μηνο 2018 σημειώνεται ετήσια αύξηση των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων κατά 17%, ενώ το 2017 συνολικά σημειώθηκε αύξησή τους κατά 57% έναντι του 2014.

– Στο α’ 10μηνο 2018 υπήρξε 33% ετήσια βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

– Στο α’ 10μηνο 2018 πραγματοποιήθηκε 9ετήσια βελτίωση του δείκτη αγορών των μάνατζερ (ΡΜΙ) της τάξης του 9% και 7% του δείκτη οικονομικού κλίματος αντίστοιχα.

– Το ίδιο το ΙΟΒΕ (Institute of Economic and Industrial Research) εκτιμά αύξηση επενδύσεων 4% το 2018 και πάνω από 11% το 2019.

– Το γ’ 3μηνο 2018 οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο (13,7%) του δείκτη εμπιστοσύνης, έναντι 11,3% των μεγάλων και 4,8% των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων ( ICAP, Οκτ. 2018)./IBNA