Ελλάδα και Τουρκία εξαιρούνται από το εμπάργκο κατά του Ιράν

Ελλάδα και Τουρκία εξαιρούνται από το εμπάργκο κατά του Ιράν

Οκτώ είναι οι χώρες που προσωρινά και μόνο εξαιρούνται από τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Πρόκειται για την Κίνα, την Ινδία, την Νότια Κορέα, την Τουρκία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν.

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Michael Pompeo, οι χώρες αυτές θα επιτρέπεται να συνεχίσουν να αγοράζουν και κατ’επέκταση να εισάγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το Ιράν.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο, είκοσι είναι οι χώρες που έχουν ήδη διακόψει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας καθώς έχουν μειωθεί οι εξαγωγές κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Στόχος, όπως σημείωσε, είναι οι κυρώσεις να επιταχύνουν την αποδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας του Ιράν ούτως ώστε σε δεύτερο χρόνο να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία με την Τεχεράνη.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική ηγεσία υπό τον Donald Trump «ανανέωσε» τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης τον περασμένο Μάιο μετά την καταγγελία της διεθνούς συμφωνίας -γνωστής ως JCPOA- για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Το σίγουρο είναι ότι η αστάθεια όπως διαμορφώνεται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής επηρεάζει άμεσα και έμμεσα τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Οι όποιες επιλογές κατά συνέπεια γίνονται σε γεωστρατηγικό επίπεδο απαντώνται στην συνέχεια τόσο στις διεθνείς συναλλαγές και στην παγκόσμια οικονομία, όσο στο εσωτερικό της κάθε χώρας λόγω της διακυμάνσεων της τιμής του πετρελαίου.

Και τούτο παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται το κενό να καλυφθεί με την αυξημένη παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ…. / IBNA