Εκταμιεύτηκε η δόση των 15 δισ. από τον ESM

Εκταμιεύτηκε η δόση των 15 δισ. από τον ESM

Την ελληνική δόση των 15 δισ. ευρώ εκταμίευσε ο ESM αφενός πριν από λίγη ώρα. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Klaus Regling χαιρέτισε το ορόσημο της 20ης Αυγούστου, οπότε λήγει το πρόγραμμα, τονίζοντας, παράλληλα, ότι στη «μετά το πρόγραμμα περίοδο» δεν θα πρέπει να αντιστρέψει η Ελλάδα προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, και την καλεί να επιδιώξει βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές.

Η δόση θα χρησιμοποιηθεί για το μαξιλάρι ρευστότητας (9,5 δισ. ευρώ) και για την εξυπηρέτηση χρέους (5,5 δισ. ευρώ). Με αυτή, το «μαξιλάρι» ανεβαίνει στα 24,1 δισ. ευρώ και μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως και 4,8 χρόνια, εφόσον, παράλληλα, εκδίδονται έντοκα ομόλογα μικρής διάρκειας

Σε σειρά ερωταποκρίσεων για το ελληνικό πρόγραμμα, το Ταμείο σημειώνει ότι από τα 61,9 δισ. ευρώ που διατέθηκαν για την Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, τα 36,3 δισ. ευρώ κάλυψαν ανάγκες εξυπηρέτησης χρέους, 8,8 δισ. άλλες χρηματοδοτικές ανάγκες (περιλαμβανομένων 7 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου και 500 εκατ. ευρώ για ανάγκες διαρθρωτικών ταμείων) και 5,4 δισ. ευρώ για στήριξη τραπεζών (εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ έχουν ήδη επιστραφεί. Επιπλέον 11,4 δισ. ευρώ χρησιμοποιούνται για το μαξιλάρι ρευστότητας.

Απαντώντας στο «γιατί έμεινε αδιάθετο συνολικό ποσό 24,1 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. που προβλέπονταν», εξηγεί ότι από τα 25 δισ. ευρώ που ίσχυαν ως αρχική πρόβλεψη για τις τράπεζες, δόθηκαν μόνο τα 5,4 δισ. ευρώ, ενώ υπήρξαν και υψηλότερες του προβλεπόμενου εγχώριες πηγές προσόδων από την ταμειακή διαχείριση του Δημοσίου και τις επαναγορές χρέους. Υπενθυμίζει δε, ότι και στα προγράμματα της Πορτογαλίας και της Κύπρου, τελικά, χρησιμοποιήθηκε μικρότερο ποσό.

Στην ερώτηση αν είναι το χρέος βιώσιμο, το Ταμείο απαντά: Η εφαρμογή μιας φιλόδοξης στρατηγικής ανάπτυξης και συνετών δημοσιονομικών πολιτικών από την ελληνική κυβέρνηση θα είναι τα βασικά συστατικά για τη βιωσιμότητα χρέους. Μέσω του μακροπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης, η Ελλάδα δεσμεύεται να παρουσιάζει τα επιτεύγματα του προγράμματός της, που περιλαμβάνουν ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που ενεργοποιήθηκαν με το πρόγραμμα και συνέχιση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, σχεδιασμένων να προωθήσουν την δυνητική ανάπτυξη. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και τα επόμενα χρόνια να συνεχίσει να εξασφαλίζει ότι οι δημοσιονομικές της δεσμεύσεις είναι ευθυγραμμισμένες με το ευρωπαϊκό πλαίσιο…. / IBNA